Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Koalīcijā greizsirdība par JL "dāvaniņām"

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Par valdības gatavību izvērtēt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšanu līdz 10% viesnīcu nozarei sestdien Jaunā laika (JL) domes sēdē Kandavā negaidīti paziņoja premjers Valdis Dombrovskis.

Vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem gan paredz, ka Latvijai jāizvairās no nodokļu samazināšanas, bet nelielas atkāpes, pēc premjera domām, ir pieļaujamas.

To var uzskatīt par JL apsteidzošu soli, lai uz to nebūtu jāiet Tautas partijas (TP) un opozīcijas partiju LPP/LC un Saskaņas centra iniciatīvas dēļ. Tiesa, ekonomikas ministrs Artis Kampars Neatkarīgajai uzsvēra, ka vienmēr ir atbalstījis 10% PVN likmi tūrisma nozarei. JL iniciatīva esot premjera un finanšu ministra lēmums, kas, visticamāk, ir balstīts uz aizdevēju piekrišanu. Iepriekš, kad gadumijā pēc Satversmes tiesas sprieduma pensiju lietā, kad JL negaidīti nāca klajā ar paziņojumu, ka panākta vienošanās ar aizdevējiem un pensijas iespējams nekavējoties atmaksāt bez papildu griešanas budžetā, atsevišķi koalīcijas partneri neoficiāli izteica neapmierinātību, kā premjera partija savas publicitātes labā izmanto ekskluzīvo iespēju, ka ar aizdevējiem sarunās piedalās tikai Einars Repše un V. Dombrovskis.

Radās nervozitāte, ja aizdevēji JL saredz kā politisko spēku, ar ko iespējams viegli vienoties, tādēļ aizdevuma programmas veiksmīgas turpināšanas vārdā JL priekšvēlēšanu periodā var cerēt uz aizdevēju īpašu iejūtību. Premjeram tuvu stāvoši avoti valdībā Neatkarīgajai tobrīd noliedza, ka tuvākajos mēnešos līdz vēlēšanām JL no aizdevējiem varētu saņemt "dāvaniņas" labo ziņu veidolā, ar ko uzrunāt vēlētājus. Tagad premjera negaidītais paziņojums sestdien ir atjaunojis šīs bažas, ka "Jaunais laiks sarunās ar aizdevējiem ir savācis bonusiņus un ik pa laikam izspēlēs", kā svētdien sarunā ar Neatkarīgo neoficiāli izteicās kāds ietekmīgs koalīcijas politiķis. Varēja noprast, ka ilgtermiņā tas var ietekmēt JL par sliktu attiecības koalīcijā.

To, ka tuvākajā laikā iesniegs attiecīgu priekšlikumu par nodokļu samazināšanu viesnīcu biznesam, aizvadītajā nedēļā Neatkarīgajai teica LPP/LC līderis Ainārs Šlesers. Jau iepriekš par to runāja arī TP, kas vēlas arī PVN samazināšanu medikamentiem. Attiecībā uz pēdējo V. Dombrovskis sestdien bija noraidošs. Par PVN samazināšanu tūrisma nozarei un medikamentiem ir arī Saskaņas centrs. Šis opozīcijas politiskais spēks līdzīgus priekšlikumus bija iestrādājis savā alternatīvajā valsts 2010. gada budžeta projektā. TP, SC un LPP/LC Saeimā kopā ir 47 balsis.

Tādēļ kopīgai nostājai nodokļu samazināšanas jautājumā varētu būt stabilizējoša ietekme uz koalīciju. Iepriekš citi koalīcijas partneri bija nobažījušies, ka TP priekšlikumi par nodokļu samazināšanu būs smags pārbaudījums valdības stabilitātei. ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis ceturtdien izteicās, ka tie varētu būt "valdību destabilizējoši, torpedējoši priekšlikumi".

A. Šlesers Neatkarīgajai pauda cerību, ka visas varas partijas atbalstīs priekšlikumus par nodokļu sloga samazināšanu tūrisma nozarei, jo tādēļ vien, ka ir pretrunas partiju starpā, "nevaram turēt valsti kā ķīlnieci". Viesnīcu biznesa veicināšana, gaidot vasaras iestāšanos, ir būtiska Rīgai, tas arī dotu iespēju uz vēlēšanām nodrošināt veiksmes stāstu galvaspilsētas politiskajai vadībai A. Šleseram un Nilam Ušakovam (SC).