IeM par bēgļiem: Meklēsim tos, kas brauks

© Scanpix

Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane pēc Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdes aģentūrai LETA atturīgi komentēja tālākās rīcības iespējas, ja bēgļi tomēr atteiksies doties uz Latviju.

Sēdē, kurā klātesošie deputāti tika iepazīstināti ar patvēruma meklētāju uzņemšanas Latvijā iespējām, Pētersone-Godmane norādīja, ka neviens no bēgļiem ar varu uz Latviju netiks vests. Vaicāta par iespējamo situāciju, ja bēgļi pēc informācijas saņemšanas par Latvijas sociālās dzīves aspektiem, tostarp par kultūru un valsts iekārtu, tomēr atteiksies doties uz Latviju, ministrijas pārstāve atzina, ka viņai nav atbildes uz "tik retorisku jautājumu, kas notiks".

Viņa arī norādīja, ka pašlaik nav nevienas vietas, kur "braukt un izvēlēties", attiecīgi izdarot lēmumus. "Tajā brīdī, kad būs, tad arī runāsim. Meklēsim tos, kas brauks. Pašlaik es tiešām nevēlos izdarīt kādus pieņēmumus," viņa piebilda.

LETA jau vēstīja, ka darba grupas rīcības plāns patvēruma meklētāju uzņemšanai paredz bēgļus informēt par Latvijā spēkā esošo aizliegumu vardarbīgi izturēties pret sievietēm un kā sadzīvot ar aukstumu. Plāns sadalīts trīs rīcības virzienos: "Personu atlase un pārvietošana", "Patvēruma meklētāja uzņemšana, izmitināšana" un "Integrācija". Katrā virzienā ir noteiktas institūcijas, kuras ir atbildīgas par konkrētu uzdevumu īstenošanu.

Bēgļu atlasei paredzēts organizēt ekspertu vizītes uz Itāliju un Grieķiju. Pirms tam paredzēta Latvijas atlases kritēriju nosūtīšana un saskaņošana ar Grieķiju un Itāliju sadarbībā ar Eiropas Patvēruma atbalsta biroju. Ar šīm valstīm tiks saskaņots arī Latvijai vēlamais uzņemšanas grafiks un modelis. Pēc tam abas dienvidu valstis Latvijai nodos atlasīto personu dosjē sarakstu.

Atlases vizītes laikā Grieķijā un Itālijā bēgļiem paredzēts sniegt vispārēju informāciju par sociālās dzīves aspektiem, kultūru, valsts iekārtu, Latvijā dzīvojošām tautībām, reliģiju, likumiem un sodiem. Ārzemniekus plānots informēt par to, ka aizliegta vardarbība pret sievieti un bērniem, proti, laulības pārkāpuma gadījumos neseko sankcijas, bet pret bērniem aizliegts vērst noziedzīgus rituālus un kropļošanu. Tāpat patvēruma meklētājus informēs par dabu - Latvijā indīgām dabas veltēm, dzīvniekiem un kā sadzīvot ar aukstumu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kurai nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Svarīgākais