Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Šķēle par lata devalvāciju sola nespriest līdz nākamajām vēlēšanām

Pēc pagājušajā nedēļā Saeimas pieņemtā lēmuma par valdības pilnvarošanu turpināt aizņemties no starptautiskajiem aizdevējiem jautājums par Latvijas nacionālās valūtas devalvāciju ir noņemts no politiskās dienaskārtības. To šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Kas notiek Latvijā?" teica Tautas partijas (TP) priekšsēdētājs Andris Šķēle.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka vēl pirms gada, izvēloties lata devalvācijas ceļu, būtu bijis iespējams palielināt līdzekļus izglītībai, veselības aizsardzībai un citām jomām. Viņš atzina, ka samazinātos cilvēku pirktspēja, bet tā samazinātos attiecībā uz importa precēm, turklāt tas palīdzētu vietējām precēm atrast savu nišu.

Šķēle skaidroja, ka TP kategoriski iebilst pret turpmāku nodokļu palielināšanu un ekonomikas saspiešanu. Tādēļ partija mēģinās pārliecināt koalīcijas kolēģus atbalstīt TP priekšlikumus par nodokļu samazināšanu.

Šķēle pieļāva, ka par visiem priekšlikumiem TP neizdosies koalīciju pārliecināt.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā "Jaunajam laikam" (JL) izdevās savākt nepieciešamo deputātu atbalstu un Saeima pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam aizņemties finanšu līdzekļus starptautiskā aizņēmuma programmas ietvaros.

Par lēmumu nobalsoja 54 deputāti, 22 bija pret, bet trīs atturējās. Par pilnvarojumu nobalsoja koalīcijas partijas, izņemot TP, kā arī septiņi partijas LPP/LC deputāti, pret bija TP un apvienības "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" tautas kalpi, savukārt atturējās Inese Šlesere (LPP/LC), Aija Barča (TP) un Kārlis Leiškalns (TP). "Saskaņas centra" deputāti balsojumā vispār nepiedalījās, tādējādi dodot premjera pusei iespaidīgu pārsvaru.