Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Trīs A noliedz sarunas par jaunu valdību

© f64

Trīs politiskie līderi – Ainārs Šlesers, Andris Šķēle un Aivars Lembergs – trešdien apstiprināja jau notikušas un vēl tikai iespējamas savstarpējās tikšanās, tomēr noliedz, ka apspriestu jaunas valdības izveidi un Valda Dombrovska (JL) valdības gāšanu.

Starp politiskajiem spēkiem, kas stāv aiz trim ietekmīgajiem vīriem, ir pretrunas, kas varētu apgrūtināt vienošanos. Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un LPP/LC ir politiskie konkurenti oktobrī gaidāmajās vēlēšanās un nav ieinteresēti cits citam radīt labākus priekšnoteikumus startam. Turklāt LPP/LC vismaz publiskās retorikas līmenī nepārstāj atgādināt, ka TP un ZZS gāza Ivara Godmaņa valdību un šīs nodevības radītā neuzticība nav nekur zudusi. Tāpat A. Šlesers ir izdevīgākā pozīcijā, jau gadu atrazdamies opozīcijā un kopš vasaras darbojoties Rīgas domē, kas viņam ļauj norobežoties arī no valdības rīcības.

"Protams, mēs runājām par politiku," neielaižoties dziļākos komentāros par ar A. Lembergu un A. Šķēli runāto, Neatkarīgajai trešdien atzina A. Šlesers. Ventspils mēru pie sevis Rīgas domes vicemēra kabinetā viņš uzņēmis pirms pāris nedēļām, TP līderi – pirms nedēļas, visi trīs kopā neesot tikušies. A. Lembergs Neatkarīgajai trešdien apstiprināja, ka ticies ar A. Šleseru, bet "mēs nerunājām par valdības gāšanu vai negāšanu". A. Šlesers vaļsirdīgi atzina, ka viņam pirms vēlēšanām "nav izdevīgi stimulēt šo lietu". Savukārt A. Šķēle, nenoliedzot, ka ar A. Šleseru runāts par politiku, noliedza, ka apspriesta jaunas valdības veidošana. "Nē," lakoniski atbildēja TP līderis uz jautājumu, vai nav ieinteresēts sarunās par jaunu valdību. "LPP/LC neko nav parādā ZZS un TP. Ne TP, ne ZZS mums nav sabiedrotie – tie ir sabiedrotie ar Repši un Dombrovski," vairākkārt sarunā ar Neatkarīgo savukārt atkārtoja A. Šlesers.

Par tikšanos ar A. Lembergu, kad tāda notikšot, A. Šķēle žurnālistus solīja informēt. Bet Ventspils mērs uz jautājumu par iespējamo tikšanos ar A. Šķēli atbildēja: "Man par to nekas nav zināms." Taču, viņaprāt, "nebūtu nekas sensacionāls, ja tiktos divu politisko partiju – TP un Latvijai un Ventspilij – līderi". A. Lembergs neesot domājis, par kādiem jautājumiem varētu runāt ar A. Šķēli. Ar Rīgas vicemēru abi pārrunājuši "kopējas lietas, kas skar Rīgas un Ventspils ostu attīstību un Eiropas naudas izmantošanu, kas saistīta ar transporta jomu". A. Lembergs sarunā tieši neatbildēja, vai viņu apmierina esošās valdības realizētā ekonomiskā politika un vai viņš atbalstītu valdības nomaiņu. "Šo politiku sāka realizēt nevis Dombrovskis, bet Godmanis, slēdzot Molotova - Ribentropa paktu ar slepenajiem protokoliem," atteica A. Lembergs. Viņš arī noraida A. Šlesera pārmetumus par ZZS nodevību, gāžot I. Godmaņa valdību, kas apgrūtinot uzticību un sadarbību starp LPP/LC un zaļajiem zemniekiem. "Neviens Godmani tolaik īpaši negāza. Ivara vadības stils, par ko es neesmu augstās domās, ir tāds, ka viņš pats negribot bruģēja ceļu uz krišanu," uzskata Ventspils mērs.

No stundu ilgās sarunas ar A. Šleseru trešdien bija noprotams, ka priekšvēlēšanu periodā LPP/LC vēlas norobežot sevi gan no V. Dombrovska valdības, gan no kādreizējiem sabiedrotajiem TP un ZZS. Pēc A. Šlesera domām, "arī Šķēlem jāuzņemas atbildība par to, ko izdarījusi TP, nododot Godmani", ja reiz viņš kļuvis par TP priekšsēdētāju. "Nu un kas, ka Lembergs un Šķēle tagad ir politikā? Saeimā vēl aizvien sēž tie politiķi, kas nodeva Godmani, tādēļ daudz kas atkarīgs no vēlēšanu rezultāta, kādus cilvēkus ievēlēs Saeimā," saka A. Šlesers.

Viņš Neatkarīgajai pieļāva, ka LPP/LC pat varbūt vieglāk esot vienoties ar JL, "jo viņi mūs nav nodevuši". Uzskatot, ka LPP/LC un Saskaņas centram ir iespējas 10. Saeimā iegūt vairākumu tāpat kā Rīgas domē, A. Šlesers neizslēdz, ka tieši JL abi politiskie spēki nepieciešamības gadījumā varētu aicināt kā trešo valdības koalīcijā. Pilsoniskā savienība, kas ir Vienotībā un ar kuru LPP/LC ir asas domstarpības Rīgas domē, tam neradīšot šķēršļus, jo, A. Šlesera ieskatā, pēc vēlēšanām "pieņems pragmatisku lēmumu un atšķelsies". Tomēr tas, ka LPP/LC Saeimas frakcija 21. janvārī palīdzēja JL pieņemt parlamentā pilnvarojumu valdībai vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, pret ko balsoja TP, ne par kādām politiskām konsekvencēm neliecinot. "Dombrovska valdībā mēs neiesim, bet mazākuma valdība tā ir jau tagad," teica A. Šlesers.