Valdības koalīcijas partijas neatbalsta alkohola tirdzības laika pagarināšanu

Koalīcijas partijas nolēmušas rīt Saeimā, 2.lasījumā izskatot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, neatbalstīt alkohola tirdzniecības laika pagarināšanu naktīs par vienu stundu, līdz plkst.23.

Tautas partijas (TP) frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis informēja, ka pēc garām diskusijām partija izšķīrusies neatbalstīt laika pagarināšanu par stundu, lai arī sākotnēji šāds priekšlikums tika atbalstīts atbildīgajā komisijā.

Pret tirdzniecības laika pagarināšanu būs arī partija "Jaunais laiks" (JL), stāstīja JL priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Brīvais balsojums par alkohola tirdzniecības laika pagarināšanu būs Zaļo un zemnieku savienības frakcijai (ZZS), taču arī vairākums šīs frakcijas deputāti balsos pret, teica ZZS frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Jau ziņots, ka Saeima rīt otrajā lasījumā izskatīs grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz alkohola tirdzniecību naktīs pagarināt par vienu stundu, līdz plkst.23.

Kaimiņos Lietuvā alkohola tirdzniecība ir aizliegta no plkst. 22 līdz plkst. 8, bet Igaunijā no plkst. 22 līdz plkst. 10 rītā.

Grozījumi arī paredz ļaut mājas apstākļos ražot 15 000 litru vīna un raudzēto dzērienu, līdz 100 litru destilēto dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, pirms tam saņemot akcizēto preču ražošanas atļauju un pašvaldības piekrišanu. Grozījumi paredz, ka alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot.

Grozījumi paredz atvieglot nosacījumus akcīzes nodokļa nodrošinājumam, kā arī ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajiem vīndariem, kuri gadā saražo ne vairāk kā 15 000 litru vīna vai raudzēto dzērienu.

Mājas apstākļos saražotajos alkoholiskajos dzērienos absolūtā alkohola daudzums nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus kalendārajā gadā, turklāt šādus dzērienus drīkstēs realizēt tikai ražošanas objektos, kas iekļauti tūrisma maršrutos.

Tie vīndari, kuri gadā saražos ne vairāk par 1000 litru vīna vai raudzēto dzērienu, tiks atbrīvoti no akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniegšanas pienākuma.

Licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ar atvieglotiem nosacījumiem būs tiesības iegūt komersantam, kurš saņems vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgajā pašvaldības teritorijā.

Šiem alkoholisko dzērienu ražotājiem, kuri strādās pēc atvieglotiem nosacījumiem, būs aizliegts iegādāties un ražot spirtu vai arī citu ražotus alkoholiskos dzērienus, kas varētu tikt izmantoti ražošanas procesā vai arī nonākt tirdzniecībā.

Ja vietējā pašvaldība atļaus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs, turpmāk tai būs jānosaka laika periods kalendārajā gadā, uz kādu ir atļauta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnēs. Vietējai pašvaldībai savos saistošajos noteikumos būs tiesības paredzēt maksimāli pieļaujamo absolūto spirta daudzumu alkoholiskajos dzērienos, kuru mazumtirdzniecība atļauta novietnēs.

Madara L

Svarīgākais