Mājaslapā tiks publiskota grāmatā par Vairu Vīķi-Freibergu neiekļautā informācija

© F64

Rīt eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai veltītās grāmatas "Va(i)ras virtuve" interneta mājas lapā www.vairasvirtuve.lv tiks publiskota grāmatas sagatavošanas laikā savāktā informācija, kas dažādu iemeslu dēļ - lielākoties tādēļ, ka nebija pietiekami saistoša vai atbilstoša pārējam saturam - nebūs iekļauta ne grāmatā, ne tai pievienotajā datu diskā.

Grāmatā būs apskatīts V. Vīķes-Freibergas dzīvesgājums laika posmā no pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākuma līdz mūsu dienām, un tajā nebūs jaunu faktu ne par viņas plašas diskusijas un arī publiskas aizdomas izraisījušajām vizītēm padomju Latvijā un iespējamiem kontaktiem ar padomju drošības iestādēm, ne par nākamās prezidentes psiholoģijas studiju jomu, kas likušas izteikt versijas par viņas līdzdalību psihiatriskas sfēras eksperimentos.

Taču, ņemot vērā izteikto lielo interesi arī par šīm tēmām, mājas lapā tiks publiskoti vairāki līdz šim plašākai sabiedrībai Latvijā nepieejami materiāli tieši par šīm tēmām, kas tika iegūti grāmatas sagatavošanas laikā. Par Freibergu ģimenes kontaktiem ar padomju Latviju un tās varas iestādēm stāstīs Zinātņu akadēmijas arhīvos uzietās bijušā sarkanā partizāna Viļa Samsona apjomīgās atmiņas "Tā zinātnieki cēla sadarbības tiltu starp pretējiem krastiem".

Par V. Vīķes-Freibergas psiholoģijas studijām un interešu jomām autentisku informāciju sniegs Vairas Vīķes 1960. gadā Toronto universitātē sagatavotās tēzes maģistra grāda iegūšanai un Vairas Freibergas Monreālas Makgila universitātei 1960. gadā iesniegtās tēzes doktora grāda iegūšanai. Brīdinām, ka šī informācija, kas mājas lapā būs brīvi pieejama jebkuram interesentam, ir domāta speciālistiem un var būt diezgan grūti uztverama vidusmēra lasītājam.

Plašāka informācija par jauno grāmatu un tās iznākšanas laiku tiks sniegta vistuvākajās dienās. Taču jau pašlaik ir izstrādāts "Va(i)ras virtuves" vāka vizuālais risinājums, - tajā tiks izmantots, iespējams, vislabāk zināmais TV kadrs no V. Vīķes-Freibergas prezidentūras gadiem, viņai pie Brīvības pieminekļa vecāka gadagājuma cilvēkiem iesakot "lietot galviņu". "Va(i)ras virtuves" autoru un izdevēju skatījumā šis vizuālais risinājums precīzi atbilst jaunās grāmatas saturam.

Svarīgākais