Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ZZS pārsteidz, bloķējoties ar TP

© Andrejs Strokins, f64

Jautājums par Valsts ieņēmumu dienesta atstādinātā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pārcelšanu citā amatā Finanšu ministrijā, kā jau prognozēts, otrdien valdībā netika izlemts.

Par negaidītu var uzskatīt iemeslu – tas tika panākts nevis ar Tautas partijas ministru balsojumu pret viņa aizrotēšanu, bet pateicoties ZZS ministru lēmumam balsot atturoties. Radās iespaids, ka tas ir pārsteigums rotācijas rīkojuma iesniedzējam finanšu ministram Einaram Repšem un premjeram Valdim Dombrovskim (JL), jo iepriekš zaļie zemnieki koalīcijas sanāksmē solīja atbalstīt Jaunā laika pozīciju.

Tomēr vides ministrs Raimonds Vējonis, kurš šobrīd ir arī ZZS valdes priekšsēdētājs, pēc balsojuma nāca pretī E. Repšem, palīdzot panākt, ka jautājums par rotāciju tādā formulējumā netiek noņemts no valdības dienaskārtības. Tā kā pieci ministri (trīs ministri un premjers no JL, kā arī viens no Pilsoniskās savienības) balsoja par, četri TP ministri pret un četri ministri (trīs no ZZS un viens no TB/LNNK) atturējās, rīkojums pēc būtības tika noraidīts. Tomēr V. Dombrovskis uzskatīja, ka ZZS, kuras ministri izšķīra balsojumu, jāizlemj, vai jautājums vēlreiz skatāms koalīcijā vai noņemams no dienaskārtības. R. Vējonis atbalstīja jautājuma atkārtotu skatīšanu. Neatkarīgajai viņš teica, ka jāiepazīstas ar Tieslietu ministrijas un Valsts kancelejas juridiskajiem atzinumiem.

Varēja nojaust, ka šis balsojums ir patiess pārsteigums ZZS Saeimas frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim. Vēl pirmdienas vakarā viņš Neatkarīgajai bija apliecinājis, ka zaļo zemnieku ministri balsos par Dz. Jakāna aizrotēšanu. ZZS pozīcija bija, ka tā principā atbalsta rotāciju, bet ministriem bijusi rīcības brīvība valdības sēdē rīkoties atbilstoši situācijai, otrdien skaidroja A. Brigmanis. Jau pirmdienas vakarā bija informācija, ka atsevišķi ar ZZS saistīti cilvēki, kas neieņem amatus apvienībā, balsojuma priekšvakarā konsultējušies ar TP, apliecinot, ka zaļo zemnieku ministri neatbalstīs JL pozīciju, bet oficiāla apstiprinājuma tam nebija. Šobrīd nav informācijas, kas ļautu domāt, ka ZZS otrdienas balsojums signalizētu par iespējamu plašāku vienošanos starp TP un zaļajiem zemniekiem. Pēdējie ir V. Dombrovska stabilitātes garants.