Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Balsojums par Jakānu var neizdoties

Valdība, visticamāk, vēl nespēs šodien pielikt punktu jautājumam par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadības maiņu. Visas koalīcijas partijas, izņemot Tautas partiju (TP), atbalsta finanšu ministra Einara Repšes (JL) piedāvājumu atstādināto VID ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu pārcelt citā amatā Finanšu ministrijas (FM) Nodokļu un muitas administrēšanas politikas departamenta direktora amatā.

Tomēr, tā kā TP ministri balsos pret, lēmuma pieņemšana, visticamāk, tiks atlikta vēl uz nedēļu. Informācija no partijām arī neliecina, ka šodien gaidāmas kādas sekas valdībai.

Rīkojuma projektā, kuru otrdienas valdības sēdē virzīs E. Repše, arī noteikts, ka pašreizējā VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova pildīs šos pienākumus līdz jauna VID vadītāja iecelšanai valdībā.

Izšķirošs Dz. Jakāna aizrotēšanai ir izrādījies ZZS atbalsts šādam saspīlējuma atrisinājumam. Varot diskutēt, vai Dz. Jakāns jāaizrotē tieši uz finanšu ministra iecerēto amatu, tomēr ZZS ministri otrdien tik un tā ir gatavi atbalstīt koalīcijas vairākuma pozīciju, Neatkarīgajai pirmdienas vakarā teica zaļo zemnieku Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. "Mēs atbalstīsim rotāciju kā tādu," teica A. Brigmanis. Uz jautājumu, vai, viņaprāt, tas agri vai vēlu nevar beigties ar TP aiziešanu no valdības, A. Brigmanis atteica, ka "TP nav prognozējami".

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas (KNAB) birojs uzsācis pārbaudi par iespējamu politisko tirgošanos ap VID ģenerāldirektora nomaiņu. Par to birojā iztaujāts Dz. Jakāns. Viņš Neatkarīgajai iepriekš paudis aizdomas, ka politiskās tirgošanās objekts varētu būt atbalsts viņa atbrīvošanai no amata, bet līdzeklis, kā to panākt, – neapstiprināt par VID ģenerāldirektora vietnieku advokātu Lauri Leju, kurš jau novembrī uzvarēja konkursā uz šo amatu. L. Leja ir Ventspils mēra Aivara Lemberga oponenta miljonāra Oļega Stepanova advokāts, tādēļ politikas kuluāros jau pāris mēnešus tiek baumots, ka L. Lejas neapstiprināšana ir politiskās vienošanās objekts starp ZZS un premjera partiju Jaunais laiks. Premjers Valdis Dombrovskis pirmdien žurnālistiem kārtējo reizi noliedza, ka šāda tirgošanās būtu notikusi, bet tā vietā atgādināja, ka tā, kas politizējusi VID ģenerāldirektora jautājumu, ir tieši TP.

TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis pirmdien pēc koalīcijas apspriedes žurnālistiem uzsvēra, ka likumīgi būtu, ja Dz. Jakāns tiktu atjaunots amatā un tikai pēc tam lemtu par viņa rotāciju, jo pretējā gadījumā viņam esot lielas iespējas uzvarēt tiesvedībā. "Jakāns ir jāatjauno darbā, un jāļauj strādāt," sacīja V. A. Krauklis. Politiķim ir bažas, vai Dz. Jakāns ar E. Repši spēs sastrādāties Finanšu ministrijā, ja nevar sastrādāties jau tagad.