Jakāns KNAB sniedzis paskaidrojumus pārbaudes lietā par iespējamo "politisko tirgošanos"

No amata atstādinātais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektors Dzintars Jakāns janvāra sākumā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) sniedzis paskaidrojumus pārbaudes lietā, kas birojā esot sākta saistībā ar "politisko tirgošanos, kā noprotams, ar amatiem VID", aģentūrai LETA sacīja Jakāns.

Jakāns sacīja, ka iztaujāts saistībā ar VID ģenerāldirektora amatu un VID ģenerāldirektora vietnieka amatu, kurā konkursa kārtībā iecelts advokāts Lauris Leja.

Ierēdnis skaidroja, ka uz KNAB ticis izsaukts tieši tajā dienā, kad saņēmis finanšu ministra Einara Repšes (JL) izveidotās pret viņu sāktās disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu.

Kā Jakāns sapratis, KNAB esot sākta pārbaudes lieta, nevis ierosināts kriminālprocess, jo paskaidrojumus viņš aicināts sniegt par iespējamo tirgošanos ar amatiem vai politisko tirgošanos. Precīzu uzaicinājuma formulējumu ierēdnis nespēja atsaukt atmiņā, taču atzīmēja, ka nav bijis aicināts liecību sniegšanai.

Precīzu informāciju Jakāns nesniedza.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, KNAB kompetence ir izvērtēt ar korupciju saistītu informāciju. Pārbaudes ietvaros tiek vērtēta arī tā informācija, kas izteikta publiski vai satur konkrētas ziņas par iespējamiem koruptīviem nodarījumiem.

LETA jau ziņoja, ka Jakāns 22.janvārī vērsās pie ģenerālprokurora Jāņa Maizīša, lūdzot steidzami pārtraukt situāciju, kad VID ir "atstāts bez leģitīma vadītāja", kā arī izvērtēt, vai finanšu ministrs Einars Repše (JL) nav pieļāvis Krimināllikuma pārkāpumus, tostarp tirgošanos ar ietekmi.

Prokuratūra uzsāka resorisko pārbaudi, kuras pabeigšanas termiņš netiek konkretizēts.

Svarīgākais