Latvija nav apšaubījusi NATO spēju aizsargāt mūsu valsti

© Reuters

Latvija nekad nav apšaubījusi NATO gatavību un spēju aizsargāt Latvijas teritoriju -- tā paziņojusi Ārlietu ministrija (ĀM).

Iepriekš žurnāls "The Economist", atsaucoties uz sarunām tuvām personām, vēstīja, ka, pateicoties Polijas aktivitātei, NATO izstrādās aizsardzības plānu Latvijai, Lietuvai un Igaunijai.

Tomēr ĀM atsakās sniegt oficiālus komentārus par alianses plāna Baltijas valstu aizsardzībai iespējamo tapšanu. "NATO netiek komentēti konkrēti iekšējie plānošanas procesi. NATO ir aizsardzības organizācija, un plānošana NATO ietvaros ir ikdienas lieta. Visdažādākie plāni regulāri tiek izstrādāti alianses gatavības nodrošināšanai jebkurā situācijā, tostarp NATO operāciju kontekstā," stāstīja ĀM Preses centra nodaļa.

Aizsardzības ministrs Imants Lieģis norāda, ka NATO valstis un alianse kopumā nekad neizsakās par konkrētiem plānošanas dokumentiem. "Taču kopumā NATO vienmēr ir pastāvējusi plānošanas sistēma, lai sagatavotu aliansi un tās dalībvalstis jebkurās krīzes situācijām. Tā kā NATO līguma 5.pantā iekļautās drošības garantijas joprojām veido NATO pastāvēšanas pamatu, visām valstīm tiek nodrošināts vienāds drošības līmenis. To, ka starp NATO valstīm nepastāv dalījuma atšķirības de iure un de facto apliecina arī ASV Prezidenta Baraka Obamas teiktais Prāgā pērnā gada pavasarī, kur viņš norādīja, ka NATO dalībvalstīm ir jāstrādā kopā, lai ārkārtas situāciju plānošanas dokumenti būtu gatavi rīcībai pret jaunajiem draudiem, vienalga no kurienes tie izceltos," uzsvēra Lieģis.

Arī iepriekš Latvijas amatpersonas izvairīgi runājušas par šo jautājumu. No Baltijas valstu prezidentiem vienīgi Lietuvas līdere publiski pieprasījusi aliansei šāda plāna izstrādāšanu.

Pērn oktobrī Rīgā Daļa Grībauskaite kopīgā preses konferencē ar Igaunijas un Latvijas kolēģiem paziņoja: "Šodien mēs gan lūdzam, gan pieprasām drošību no NATO ārkārtas plāna izskatā Baltijas reģionam." Gan Tomass Hendriks Ilvess, gan Valdis Zatlers par šo jautājumu tolaik klusēja.

Vēlāk Zatlers intervijā aģentūrai LETA sacīja, ka ASV prezidents Baraks Obama savā uzrunā Čehijas galvaspilsētā Prāgā jau skaidri apliecināja, ka visām NATO dalībvalstīm ir vajadzīgi plāni, lai īstenotu Vašingtonas līguma 5.pantu, kas paredz, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visām dalībvalstīm.