Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Panāk balsojumu, bet ne stabilitāti

© Andrejs Strokins, f64

LPP/LC ceturtdienas balsojums par pilnvarojumu valdībai vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem neļauj izdarīt tālākus secinājumus par šīs opozīcijā esošās partijas nolūkiem iesaistīties Valda Dombrovska (JL) valdībā, iespējams, aizstājot tajā Tautas partiju, kura balsoja pret.

Tā liek domāt tas, ka pret šādu LPP/LC Saeimas frakcijas balsojumu bijis partijas līderis Ainārs Šlesers, kuram varētu būt vēlme vienoties drīzāk ar TP līderi Andri Šķēli. Premjera ceturtdien neskaitāmas reizes uzstājīgi atkārtotā atbilde, ka šim balsojumam nav nekāda sakara ar valdības stabilitāti, situācijā, kad TP rīcība valdību faktiski atstāja mazākumā, ir netiešs apliecinājums tam, ka Jaunajam laikam nav balsu, ar ko kompensēt TP aiziešanu vai izmešanu no koalīcijas. Tas varētu būt iemesls, kādēļ V. Dombrovskis ar izteikumiem vairījās pavērt TP ceļu uz opozīciju.

Tieši pie A. Šlesera būtu jādodas tam, kurš vēlētos vienoties par kopīgu politisku rīcību ar LPP/LC, un, pēc TP vadošu politiķu pārliecības, A. Šlesers varētu būt atsaucīgs, ja viņu uzrunātu Andris Šķēle. Dažiem pieredzējušiem JL biedriem ir izveidojies tieši šāds priekšstats – ka TP patiesie plāni top nevis partijas valdē, bet pie citiem sarunu galdiem, kur sēžas A. Šķēle un citi ietekmīgi vīri. Vairāki informēti avoti gan neoficiāli ir apgalvojuši, ka, ja arī šādas vienošanās var notikt, pagaidām to vēl nav.

Neveiksme balsojumā TP atsienot rokas

Lai gan premjera partija pēc balsojuma izrādīja prieku par izdošanos, tās politiķi atzīst, ka attiecību problēma ar TP nav atrisināta. Arī TP politiķu vērtējumi par balsojuma nozīmi liecina, ka partija nav noskaņota atzīt to par sakāvi, bet norāda uz saviem ieguvumiem, kas neveicinās vienprātību valdībā – gluži otrādi. "Ja tu skandalē ārpus koalīcijas līguma ietvariem, tu vari aizskandalēties līdz opozīcijai," ceturtdien, prognozējot, ka arī turpmākā sadarbība ar TP valdībā nebūs viegla, izteicās JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

"JL ar šo balsojumu ir palielinājis savu atbildību, un tas, kas notiks nākamajos mēnešos, būs vai nu viņu veiksmes stāsts, vai viņu lielā problēma," uzskata TP valdes loceklis Māris Kučinskis. Nenoliedzot, ka TP šajā valdībā jūtas "kā slazdā", TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis izteicās, ka pēc ceturtdienas balsojuma partija ir no slazda izdabūjusi vismaz vienu kāju. TP vairs nevarēšot sasiet rokas ekonomisku iniciatīvu virzīšanai ar argumentu, ka tā atbalstījusi vienošanos ar aizdevējiem, kas to neparedz.

Vienlaikus TP ir jūtama vilšanās, ka cerētais uzrāviens pēc A. Šķēles atgriešanās nav noticis. Kādreiz ietekmīgākās partijas pārstāvji arī izjūt bijušo partneru ZZS un LPP/LC novēršanos un nevēlēšanos saistīties ar publisku neveiksmju spirālē esošo TP.

Uzticības kredīta pietiek mēnesim

"Mums vēl ir aptuveni mēnesis, kuram vēl pietiek partijas atbalstītāju un biedru atbalsta kredīts. Pēc tam jābūt savam piedāvājumam un ekonomiskajai programmai," atzina M. Kučinskis. Trešdien, kad A. Šķēle bija ieradies frakcijā Saeimā, savas bažas par partijas pašreizējo taktiku un dienaskārtību viņam bija paudis pieredzējušais Jānis Lagzdiņš, uz ko no TP līdera saņēmis atbildi, ka viņš ir "atrotījis piedurknes, lai strādātu". Tikmēr V. A. Krauklis saka – no purva var izlīst tikai palēnām, jo tie, kas steidzas, tie noslīkst. TP jau varot saskatīt sauszemi.

Viena no opozīcijas partiju motivācijām, kādēļ tās neatbalstīja TP piedāvāto likumprojekta variantu, kuru neoficiālos viedokļos to pārstāvji vērtēja kā labāku, bija nevēlēšanās tikt saistītiem ar TP, kura sabiedrības noskaņojumā "nerīkojas pareizi". Saskaņas Saeimas frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs otrdien izteicās, ka "no TP vairs neviens nebaidās", kā piemēru minot JL līderes Solvitas Āboltiņas neseno izteikumu par TP kā par "krancīti pie žoga". "TP izskatās ļoti nožēlojami, JL viņus nosauca par krancīšiem, un viņi to pat nekomentēja," norāda J. Urbanovičs.

Gaidot vēlēšanas, bloķējas pret TP

To, ka partija netiek respektēta, ceturtdien pēc aukstās dušas balsojumā par pilnvarojumu valdībai vismaz neoficiāli bija gatavi atzīt arī TP stingrā kursa piekritēji, sakot, ka "mēs visi saprotam – taktika ir jāmaina". Vienlaikus dziļākie iemesli kādreizējo partneru ZZS un LPP/LC rīcībai tika meklēti konkurences cīņā uz izredzēm oktobrī gaidāmajās vēlēšanās. "Tās ir bailes no ļoti spēcīga politiskā konkurenta, turklāt tas ir pretvalstiski, jo mūsu piedāvājums bija labāks," ceturtdien pēc balsojuma Neatkarīgajai teica TP Saeimas frakcijas vadītāja Vineta Muižniece. "Visi bloķējas pret TP, jo viņiem šķiet vieglāk turēties pie aizdevuma," par TP kādreizējo sabiedroto pašreizējo taktiku saka M. Kučinskis. Viņš uzskata, ka no vienošanās, kam vakar bez TP balsīm zaļo gaismu deva Saeima, nekāds labs iznākums nav prognozējams un "varbūt rīt jau mūs gaida jauni nodokļi". Tādēļ politiķim no Saeimas vairākuma ieņemtās pozīcijas rodoties iespaids, ka šīm partijām neeksistē "vairs ne ekonomika, ne nodokļi, bet tikai Starptautiskais valūtas fonds un aizdevums".