Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valdības pastāvēšana apdraudēta

© Andrejs Strokins, f64

Sliktākais signāls starptautiskajiem aizdevējiem ir tas, ka Jaunais laiks un Tautas partija nespēj sastrādāties un rast kompromisu, nevis tie pārmetumi, ko abas partijas velta viena otrai.

Arī šāds viedoklis politikas kuluāros bija dzirdams otrdien. Abas partijas neatbalsta viena otras virzītos dokumentus, ar ko Saeima pilnvarotu valdību aizņemties no starptautiskajiem aizdevējiem.

Zatlers brīdina par ārkārtas vēlēšanām

Situācijas nopietnību, kas var beigties ar valdības krišanu, raksturo tas, ka partijas pirmdienas vakarā bija saņēmušas brīdinājumu no Rīgas pils: Valdis Zatlers varētu iejaukties situācijā ar radikāliem soļiem, pat ārkārtas vēlēšanām šobrīd, deviņus mēnešus pirms plānotajām vēlēšanām, liecina neoficiāla informācija. Tā varētu būt slikta ziņa vecajām varas partijām ar reitingiem krietni zem 5%, izņemot ZZS. Tāpat, ja tiktu gāzta šī valdība, prezidents atkārtoti premjera amatam varētu virzīt Valdi Dombrovski (JL), iepriekš rīkojot tradicionālās V. Zatlera konsultācijas ar katru no Saeimā pārstāvētajām partijām. Līdz ar to spēkā arī ir agrākā nostāja, ka valdības gāzējiem netiks uzticēta jaunas sastādīšana. Pirmdienas vakarā pēc koalīcijas sanāksmes bija notikusi sazvanīšanās starp V. Zatleru un premjeru. Ir reāla iespēja, ka prezidents ceturtdienas rītā varētu ierasties uz koalīcijas frakciju sanāksmi pirms balsojuma, pieļāva premjeram tuvu stāvoši cilvēki. V. Zatlera preses sekretāre Ilze Rassa gan norādīja, ka pagaidām tas netiek plānots.

JL draud oranžos nomainīt ar LPP/LC

TP otrdien zaudēja dienu iepriekš lolotās cerības, ka tās iniciatīvu varētu atbalstīt opozīcija – Saskaņas centrs un LPP/LC, līdz ar to ir ticams kompromiss, kas jāpanāk līdz ceturtdienas rītam, kad gaidāms balsojums.

Premjera partija JL otrdien LPP/LC neformālās sarunās piedāvājusi koalīcijā aizvietot TP, bet tā nav piekritusi, liecina neoficiāla informācija, ko abu partiju politiķi Neatkarīgajai oficiāli neapstiprināja. "Ja LPP/LC izrādītu sapratni šādā jautājumā, tas radītu pamatu labai sadarbībai," paužot vēlmi, lai šī opozīcijas partija ceturtdien nobalsotu par JL aizstāvēto variantu, Neatkarīgajai vienīgi norādīja JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš Neatkarīgajai otrdien teica, ka tai ir vienāda attieksme gan pret TP un ZZS, kas vainojamas Ivara Godmaņa gāšanā, gan JL, "kas tagad cenšas pataisīt Godmani par galveno vainīgo", jo viņš noslēdzis pirmo vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem. LPP/LC ceturtdien neatbalstīs ne JL, ne TP priekšlikumu. Neoficiāli avoti stāsta, ka LPP/LC nav ieinteresēta iesaistīties valdībā pirms vēlēšanām.

Tāda pati nostāja ir Saskaņas centram, kas tāpat neatbalstīs ne JL, ne TP aizstāvēto pilnvarojuma teksta variantu. SC līderis Jānis Urbanovičs premjeram nosūtījis vēstuli, aicinot radīt kompromisa dokumentu, kā tapšanā gribētu piedalīties. "Ja Dombrovskis šo balsojumu izvilks cauri ar opozīcijas balsīm, viņš tāpat nebūs dzīvotājs. Tas nozīmēs, ka TP ir ārā no valdības," spriež J. Urbanovičs. Ar opozīcijas balsīm domātas kreisās PCTVL balsis. JL Saeimas kuluāros bija mēģinājis pilnvarojumam trūkstošās balsis sameklēt pat pie kreisās PCTVL, lai gan oficiāli abu partiju politiķi to noliedza. PCTVL Saeimas frakcijas vadītājs Jakovs Pliners pat teica, ka, visticamāk, šodien tiks nolemts balsot pret, jo neesot pārliecības, ka valdība prātīgi izmantos starptautisko aizdevumu, nav iespēja iepazīties ar slepenajiem memorandiem un nav arī skaidrs, vai solījums, īstenot pensiju reformu, nenozīmē to otrreizēju samazināšanu.

Lai nenervozētu JL, Šķēle nerunāšot

Līdz ar to, ka gan vienai, gan otrai partijai ceturtdienas balsojums ir riskants, līdz otrdienas vakaram gan no TP, gan JL bija dzirdami signāli par iespēju iet uz kompromisu. "Neizbēgami ar TP vēl būs jārunā," atzina arī JL Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. To, ka nedrīkst pieļaut vakuumu, kad izgāžas abi balsojumi, tādēļ jāspēj vienoties par kopīgu kompromisa pilnvarojuma dokumentu, uzsvēra arī TP valdes loceklis Māris Kučinskis. "Mēs par to domāsim," otrdienas vakarā atbildēja TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis uz jautājumu, vai TP balsos pret JL Einara Repšes virzīto lēmumprojektu pat, ja negūs atbalstu savam. Partijās atšķiras viedokļi par to, kuram jāpiekāpjas. "Mēs esam gatavi kopīgi pārstrādāt šo likumprojektu," saka V. A. Krauklis. TP esot gatava atteikties no likumprojektā iekļautā punkta, ar kuru Saeima uzdod valdībai līdz 1. martam iesniegt rīcības plānu par ministriju skaita samazināšanu, kas pirmdien izraisīja premjera asu kritiku.

A. Šķēle sarunās ar JL neplāno iesaistīties, lai gan no atsevišķiem JL vadošiem politiķiem ir bijis mēģinājums šādu iespēju rast, uzrunājot kolēģus TP. Lai gan arī par to domas premjera partijā dalās. Bija dzirdams viedoklis, ka "Šķēle atkal mūs pataisīs par muļķiem", noraidot sarunām pastieptu roku, kā tas jau reiz bija rudenī. "Gaisotne šobrīd ir ļoti nervoza, un Šķēles iesaistīšanos JL uztver ar šausmīgu paniku, tādēļ ar viņiem mēģinās runāt cilvēki, pret kuriem JL ir atvērtāka attieksme," Neatkarīgajai teica A. Šķēles preses sekretārs Romāns Meļņiks.