Pūci apstiprina Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra amatā

Neskatoties uz iepriekš izteiktajiem Tautas partijas (TP) iebildumiem, šodien Ministru kabinets apstiprināja Latvijas Universitātes (LU) pasniedzēju juristu Juri Pūci Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra amatā.

Pūce, kurš no pagājušā gada augusta ir ekonomikas ministra ārštata padomnieks izglītības jautājumos, tika atzīts par piemērotāko no desmit komisijas vērtētajiem pretendentiem EM valsts sekretāra amatam.

Šodien valdības sēdē, lemjot par Pūces apstiprināšanu amatā, raisījās plašas diskusijas. Ar vairākiem jautājumiem pie topošā EM valsts sekretāra vērsās veselības ministre Baiba Rozentāle (TP), kuru interesēja, vai Pūce zina, cik ierēdņu strādā EM, vai viņš pats kādreiz ir strādājis ierēdņa darbu, kā arī kādas reformas EM viņš plāno realizēt. Jautājumus Pūcem uzdeva arī tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP).

Savukārt iebildumus pret plašajiem jautājumiem Pūcem bilda iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL). Pēc viņas domām, nevienam valsts sekretāram pirms apstiprināšanas valdībā netiek uzdoti jautājumi, jo valdība uzticas ministra viedoklim, kuram nāksies sastrādāties ar jauno valsts sekretāru. Šodienas situācija, kad Pūcem bija jāiztur eksāmens, pēc Mūrnieces vārdiem, liecinot par "īpašu gadījumu".

Jau ziņots, ka par Pūces apstiprināšanu amatā valdībai vajadzēja lemt jau pagājušajā nedēļā, tomēr pēc TP iebildumiem šis jautājums uz nedēļu tika atlikts.

Neoficiāli TP iebildumi tiek saistīti ar Pūces un Rīgas domnieka Edgara Jaunupa (JL) draudzību. Pūce un Jaunups bija klasesbiedri Rīgas Āgenskalna ģimnāzijā, vēlāk mācījās vienā kursā Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē un darbojās augstskolas pašpārvaldē, taču 2002.gadā izdarīja atšķirīgu politisko izvēli - Jaunups piedalījās JL dibināšanā, bet Pūce kļuva par Sociāldemokrātu savienības (SDS) biedru.

Abi no savu partiju sarakstiem kandidēja 8.Saeimas vēlēšanās, bet veiksmīgāks bija Jaunups, kurš ieguva deputāta mandātu.

Starp EM valsts sekretāra amata konkursa pretendentiem bijis arī bijušais Jūrmalas mērs, ekspremjera Aigara Kalvīša brālēns Ģirts Trencis, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais konkursa komisijas sēdes protokols.

Uz augsto posteni ministrijā pretendējis arī SIA "Magnet Media" administrācijas un finanšu speciālists Andris Akmentiņš, SIA "Amber Cro" ķīmisko pētījumu projektu vadītājs Jānis Papels, projektus EM vadījušais Mārtiņš Zemītis, piena pārstrādes uzņēmuma "Rīgas piensaimnieks" mārketinga speciālists Ainars Lodziņš.

Starp pretendentiem bijis SIA "Lattelecom" pakalpojumu vadītājs Edgars Bārbala, bijusī Valsts prezidenta padomniece ekonomikas jautājumos Zane Zeibote, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Valsts stratēģiskās plānošanas departamenta direktora vietnieks, bijušais Konkurences padomes vadītājs Pēteris Vilks, EM Būvniecības un mājokļu politikas departamenta direktors Gatis Ābele.

Kā ziņots, divos konkursos, kuros pēdējā pusotra mēneša laikā izraudzīti kandidāti vadošiem amatiem partijas "Jaunais laiks" (JL) ministru pārraudzītās jomās, uzvarējuši JL dibinātāja Rīgas domes frakcijas vadītāja Edgara Jaunupa klasesbiedri, noskaidroja aģentūra LETA.

Gan Jaunups, gan Finanšu un Ekonomikas ministriju pārstāvji noliedz, ka šīs draudzības saites jebkā būtu ietekmējušas kandidātu izvēli. Esot izraudzīti labākie pretendenti atklātā konkursā.

Par Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora vietnieku nodokļu jomā un Nodokļu uzskaites un piedziņas pārvaldes direktoru novembra beigās finanšu ministra Einara Repšes (JL) vadītā konkursa komisija izraudzījās advokātu Lauri Leju.

Pūces darba gājuma apraksts liecina, ka kopš pagājušā gada septembra viņš ir ekonomikas ministra ārštata padomnieks izglītības jautājumos, no 2007.gada decembra - nodibinājuma "LU fonds" valdes loceklis, bet no 2007.gada - LU studiju kursa stratēģiskajā vadībā pasniedzējs. Kopš 2006.gada jūlija Pūce ir arī LU Stratēģijas nodaļas vadītājs, bet kopš 2006.gada maija - SIA "Rīgas juridiskā augstskola" valdes loceklis.

No 2006.gada februāra līdz 2007.gada janvārim Pūce bija Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra padomnieks stratēģijas jautājumos.

2003.gadā Pūce ar izcilību pabeidzis LU Juridiskās fakultātes Tiesību zinātnes maģistra programmu, kļūstot par sociālo zinātņu maģistru vadībzinātnē, savukārt 2002.gadā Pūce pabeidzis LU Juridiskās fakultātes Profesionālo programmu tiesību zinātnē, kļūstot par sociālo zinātņu maģistru tiesību zinātnē. No 2000.gada marta līdz 2002.gada februārim Pūce bijis LU Studentu padomes valdes loceklis, vienlaikus esot arī LU senators - studentu pārstāvis. Kopš 2004.gada jūnija Pūce ir LU senators - vispārējā personāla pārstāvis.

Kā ziņots, iepriekšējo EM valsts sekretāru Anriju Matīsu valdība decembra sākumā pēc satiksmes ministra Kaspara Gerharda priekšlikuma iecēla Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra amatā, kurš bija vakants, kopš iepriekšējais SM valsts sekretārs Nils Freivalds no tā aizgāja. Patlaban Freivalds vada Latvijas Jūras administrāciju.

Svarīgākais