Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jakāna aizrotēšanu varētu novilcināt

Kompromiss no amata atstādināto Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoru Dzintaru Jakānu pārcelt citā amatā valsts pārvaldē pirmdien tika pieņemts bez Tautas partijas (TP) atbalsta.

Līdz ar to Jaunais laiks ir izvairījies no jautājuma virzīšanas skatīšanai valdībā, kur tam nebūtu balsu Dz. Jakāna atcelšanai, kā to vēlējās finanšu ministrs Einars Repše. Uzsverot, ka vēl aizvien paliek pie viedokļa, ka atbilstošākais disciplinārsods Dz. Jakānam būtu atbrīvošana no amata, E. Repše pirmdien atzina – "politika ir politika" un dažkārt jāpiekrīt kompromisam. Uz to, pēc neoficiālas informācijas, viņu pierunājusi JL vadība. Par disciplinārsodu Dz. Jakānam būšot jālemj jau nākamajam viņa priekšniekam. Kādam – varētu būt skaidrs pirmdien, kad Finanšu ministrijai (FM) jāsagatavo piedāvājumi, kādā amatā varētu pārcelt Dz. Jakānu. Finanšu ministrs pirmdien norādīja, ka runa nekādā gadījumā nebūs par FM vai VID. E. Repše koalīcijas apspriedē vērsies pie partneriem ar aicinājumu visiem piedāvāt kādas vakances, un, pēc Neatkarīgajai atstāstītā, tieši no TP tiek gaidīts, ka tā Dz. Jakānam sameklēs amatu kādā savas ietekmes ministrijā vai iestādē. Kādam citam koalīcijas politiķim bija radies iespaids, ka TP centīsies "vilkt garumā" Dz. Jakāna pārcelšanu citā amatā, gaidot, "kad beigsies šī valdība".

Neoficiāli zināms, ka ZZS valdē bija pieņēmuši lēmumu balsot pret Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata, ja jautājums nonāktu līdz izlemšanai valdībā. Šāda nostāja varētu būt tapusi ZZS premjera kandidāta Aivara Lemberga ietekmē, kurš piektdien zaļo zemnieku valdes sēdē iestājās pret Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata. Vēl ceturtdien ZZS vairāk sliecās ieņemt neitrālu pozīciju un valdības balsojumā atturēties.

Lai uzsvērtu, ka šis ir kompromisa piedāvājums, nevis risinājums, ko uzspiež premjera partija, ierosinājums par Dz. Jakāna aizrotēšanu pirmdien koalīcijas padomē izskanējis nevis no Jaunā laika vai konkrēti E. Repšes, bet Pilsoniskās savienības deputātes Ilmas Čepānes.