Vējonis nekandidēs uz prezidenta amatu, ja netiks ievēlēts ar pirmo reizi

© F64

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Valsts prezidenta amatam izvirzītais kandidāts aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) neievēlēšanas gadījumā pirmajā vēlēšanu kārtā uzskatīs par nepareizu kandidēšanu nākamajā vēlēšanu ciklā jeb otrajā vēlēšanu kārtā.

Atbildot uz attiecīgo jautājumu, Vējonis atbildēja, ka, viņaprāt, būtu nepareizi turpināt kandidēt arī otrajā vēlēšanu kārtā. "Ja jau pirmajā kārtā deputāti nespēj pateikt "jā" vārdu konkrētajam kandidātam, tad jau ir jārunā par citiem kandidātiem," norādīja Vējonis.

Politiķis gatavojas tikties ar visām parlamentā pārstāvētajām partijām, taču norādīja, ka "neies lūgties" pēc atbalsta. Viņš pauda, ka jau ilgu laiku ir politikā un ir zināmas ministra pozitīvās un negatīvās puses, tāpēc neko jaunu izstāstīt nevarēs. Tā būs Saeimas deputātu izšķiršanās, par kuru no četriem cienījamiem kandidātiem nobalsot, norādīja Vējonis.

Jau ziņots, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā nepieciešams Valsts prezidenta kandidāts, kuram ir izpratne par drošības jautājumiem, jo valsts augstākajai amatpersonai ir ļoti liela loma ārējo un iekšējo drošības jautājumu risināšanā, šodien žurnālistiem sacīja Vējonis.

Valsts augstākās amatpersonas amata pretendents norādīja, ka viņš par svarīgiem uzskata tādu principu ievērošanu kā sociālā taisnīguma īstenošana, nacionālās vienotības panākšana un nacionālās pašapziņas un patriotisma celšana. Vējonis norādīja, ka patriotisma audzināšanā armijai nav mazsvarīga loma un jo lielāka būs iedzīvotāju "gatavība aizstāvēt savu valsti, jo mazāka iespēja, ka kāds riskēs mums uzbrukt".

Viņš minēja, ka prezidentam ir jābūt tuvam sabiedrībai, lai, jūtot un saprotot sabiedrībā notiekošos procesus, tiktu izmantotas Valsts prezidentam noteiktās tiesības iesaistīties jeb iejaukties izpildvaras un likumdevēja darbā.

Kā ziņots, iepriekš koalīcija plānoja vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam. ZZS izvirzīja Vējoņa kandidatūru, ko sākotnēji oficiāli atbalstīja arī "Vienotība".

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK trešdien oficiāli paziņoja, ka paudīs atbalstu tiesību eksperta Egila Levita virzīšanai Valsts prezidenta amatam, aicinot arī citus parlamenta deputātus pievienoties. Levita nominēšanu plāno atbalstīt arī atsevišķi opozīcijas deputāti, piemēram, Ringolds Balodis (NSL), kā arī "Vienotības" deputāti, piemēram, Lolita Čigāne.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais