Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Jakāna aizrotēšanai juridiski un politiski šķēršļi

© Oļesja Sokolova, f64

Lai arī, bažījoties, ka, virzot jautājumu izlemšanai valdībā, finanšu ministrs Einars Repše (JL) var piedzīvot sakāvi, Jaunais laiks kuluāru sarunās pieļāvis kompromisu, izredzes, ka šonedēļ atrisināsies Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atstādinātā ģenerāldirektora Dzintara Jakāna jautājums, ir ļoti neskaidras.

Neoficiāli JL vadībā apspriests kompromisa variants Dz. Jakānu pārcelt citā amatā valsts pārvaldē, ko gatava atbalstīt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), bet noraida Tautas partija (TP).

Tomēr Valsts civildienesta likums ļauj lēmumu par pārcelšanu amatā pieņemt ministram vai premjeram bez saskaņošanas, vienīgi izvērtējot viņa un iestādes, uz kuru pārceļ, viedokli. Ar Dz. Jakāna aizrotēšanu jeb pārcelšanu citā amatā tomēr būtu juridiskas problēmas. Saskaņā ar Valsts civildienesta likumu pārcelšana citā amatā attiecināma uz ierēdni, kas jau ieņem amatu, bet Dz. Jakāns kopš pagājušā gada beigām ir atstādināts no pienākumu pildīšanas uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku. Tādēļ, lai pieņemtu tālākus lēmumus, būtu jāizbeidz disciplinārlieta, vai nu sodot Dz. Jakānu, vai atbrīvojot viņu no soda un atjaunojot amatā. Pēdējo būtu grūti iedomāties, ņemot vērā E. Repšes principiālo nostāju VID vadītāja sakarā. Vienlaikus pārcelšana citā amatā nevar būt disciplinārsods – to neparedz likums.

TP šodien lūgs uz nedēļu atlikt koalīcijas sadarbības padomē jautājumu par Dz. Jakāna atbrīvošanu no amata, tāpēc tas visticamāk otrdien netiks iekļauts valdības sēdes darba kārtībā. Tomēr, pat ja nebūtu šā TP soļa, jautājums tā atrisināšanai valdībā visticamāk netiktu virzīts. ZZS, kuras ministru balsis valdībā ir izšķirošas, premjera partijai jau ceturtdien kuluāru sarunās bija paudusi nostāju, ka nevēlas, lai jautājums nonāk līdz balsojumam valdībā.

Zaļie zemnieki nevēlas stiprināt TP pozīcijas, balsojot pret Dz. Jakāna atcelšanu, bet nevēlas arī balsot par viņa atcelšanu, jo E. Repšes sniegtā argumentācija nešķiet pārliecinoša, liecina neoficiāla informācija. Pretrunīgi un nepārliecinoši izrādījušies arī finanšu ministra izveidotās disciplinārkomisijas slēdzieni, tāpēc ZZS valde piektdienas vakarā nespēja pieņemt oficiālu nostāju un šodien pirms koalīcijas apspriedes sanāks vēlreiz, lai iepazītos ar papildu materiāliem, kas pieprasīti no Finanšu ministrijas. Piektdien aiz ZZS Saeimas frakcijas durvīm, kur notika valdes sēde, bija dzirdams, kā zaļo zemnieku premjera kandidāts Aivars Lembergs pauž pozīciju, ka Dz. Jakāna atbrīvošana nav jāatbalsta un tas vairāk saistīts ar finanšu ministra personīgajām vēlmēm.