Augulis turpina apgalvot, ka sociālo pabalstu samazināšana aizdevējiem nav solīta

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) pirms valdības sēdes noraidīja izskanējušo informāciju, ka arī pēc 2012. gada paliks spēkā sociālos pabalstus ierobežojošās normas.

Papildinātajā nodomu protokolā ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un papildinātajā saprašanās memorandā ar Eiropas Komisiju (EK), ko šodien skata Ministru kabinets, teikts, ka valdība veic pārskatu, lai atrastu veidu, kā izvairīties no lieliem sociālajiem pabalstiem pēc 2012. gada. Šajā gadā spēku zaudēs likums Par pensiju un pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada 1. jūlija līdz 2012. gadam, saskaņā ar kuru ir noteikti ierobežojumi vecāku pabalstiem, kā arī citiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem.

"Tāpēc mēs veicam pārskatu, kas noteiktu pastāvīgus (iespējams citus) pasākumus, kas aizstātu samazinātos pabalstus pēc 2012. gada,” teikts dokumentā. Tomēr U. Augulis šādu informāciju noliedz. Viņš norādīja, ka izvērtējums patiešām notiek, taču tas nenozīmē, ka pabalstu samazināšanas virzienā.

U. Augulis atzina, ka līdz šāgada jūnijam viņa vadītā ministrija gatavojas pārskatīt visu sociālās apdrošināšanas sistēmu, taču pāragri teikt, ka pabalsti tiks samazināti.

Pilnīgi noteikti nevar stāties spēkā jau no 2011. gada izmaiņas pensiju likumdošanā, uzsver U. Augulis. Tieši no nākamā gada izmaiņas valdība solījusi starptautiskajiem aizdevējiem saskaņā ar Neatkarīgās rīcībā esošo dokumentu. U. Augulis Neatkarīgajai atzina, ka no 2011. gada varētu stāties spēkā tas, ka sociālā budžeta izdevumus pensiju piemaksām un vecāku pabalstiem pārliek uz valsts pamatbudžetu, proti, atbrīvo sociālo budžetu no tam netipiskajām izmaksām. Tieši tas nodrošinātu pensiju sistēmas ilgtspēju.

Nekādā gadījumā no 2011. gada nevarētu palielināt ne pensionēšanās vecumu, ne piemaksu atcelšanu, norāda U. Augulis. Pensiju piemaksu piešķiršanu plānots pārtraukt no 2012. gada, bet palielināt pensionēšanās vecumu no 2016. gada.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais