Daudze: Saeima ar pensiju ieturēšanu kļūdījās

Ar pensiju ieturēšanu Saeima un arī valdība acīmredzot kļūdījās, - šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS).

"Ļoti iespējams, ka bija jāmeklē citi ceļi, kā aizlāpīt caurumu valsts budžetā, nevis ieturot naudu no pensijām. Mēs kļūdījāmies, to atkārtot nedrīkst," sacīja Daudze un piebilda, ka tajā brīdī tā bijusi vienīgā izeja glābt budžetu.

"Kļūdījās gan valdība, iesniedzot šādu budžeta projektu, gan Saeima, - par to balsojot," sacīja Saeimas priekšsēdētājs.

Pēc Daudzes teiktā, Satversmes tiesas lēmumi nav jāapspriež, tie nav pārsūdzami, tāpēc tie ir jāpilda, - pensiju lieta šogad ir viena no Saeimas prioritātēm. "Ir jāizdara viss, lai izpildītu Satversmes tiesas spriedumu," sacīja Daudze.

Pēc Saeimas vadītāja teiktā, viena lieta ir maksāt pensijas pilnā apmērā no šā gada 1.februāra, - tam nav nepieciešami grozījumi attiecīgajā likumā, bet otra - atrast finansējumu kompensācijām par ieturētajām pensijām, kam nepieciešami likuma grozījumi.

Jau ziņots, ka valdība šodien lems par starptautiskajiem aizdevējiem adresētu nodomu vēstuli, kas paredz pilnu pensiju izmaksu visiem pensionāriem no 1.februāra.

Kā iepriekš žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL), nodomu vēstule būs jāapstiprina arī Saeimai.

Nodomu vēstule ir jāgatavo, lai pildītu Satversmes tiesas spriedumu par pensiju turpmāku izmaksāšanu bez ieturēšanas, kas plānots uz budžeta deficīta rēķina. Pēc valdību veidojošo partiju koalīcijā panāktās vienošanās, premjers nākamajā nedēļā Saeimas sēdē ziņos par nodoma vēstuli un lūgs Saeimas mandātu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Koalīcijas partijas arī vienojušās, ka nākotnē varētu tikt pieņemts speciāls likums par to, kā tiek sniegts Saeimas atbalsts sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Dombrovskis arī informēja, ka, izmaksājot pensijas pilnā apmērā, palielinās budžeta deficīta samazināšanas mērķis - plānoto 700-800 miljonu latu vietā uz 800-900 miljoniem latu laika periodā no 2011. līdz 2012.gadam.

Jau iepriekš Dombrovskis informējis, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta provizoriska vienošanās, kas ļaus Latvijai Satversmes tiesas (ST) spriedumu tā dēvētajā pensiju samazināšanas lietā izpildīt uz šā gada budžeta deficīta rēķina.

Tā kā iepriekšējā vienošanās ar aizdevējiem paredzēja veidot 2010.gada budžetu ar, maksimums, 8,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet budžets tika apstiprināts ar 7,5% deficītu, tad nepieciešamie līdzekļi, lai pensijas tiktu izmaksātas pilnā apmērā, tiks ņemti no šīs starpības.

Saskaņā ar prognozēm viens budžeta deficīta procentpunkts 2010.gada budžeta deficītā ir ap 119 miljoniem latu.

Labklājības ministrijas aprēķini par finansēm, kas nepieciešamas ST sprieduma pildīšanai, liecina: ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais