Piebalgam izjautāšanā plašs tēmu loks

© Scanpix

Latvijas virzītajam kandidātam uz Eiropas Savienības (ES) attīstības komisāra amatu Andrim Piebalgam vakar noslēdzās tradicionālā izjautāšanā, kurā nācās atbildēt uz eiroparlamentāriešu jautājumiem par plašu tēmu loku, piemēram, par darbību jaunveidojamā ES Ārējās darbības dienestā un sadarbību ar augsto pārstāvi ārlietās Katrīnu Eštoni, plānoto darbu attīstības sadarbībā tādos jautājumos kā palīdzības sniegšana konfliktu skartajai Sudānai, zivsaimniecības partnerības nolīgumi ar Āfrikas valstīm un citiem.

A. Piebalgs atbildes EP deputātiem sniedzis neminstinoties, un papildu jautājumi viņam pārsvarā netika uzdoti, ziņo aģentūra LETA. Publiskās uzklausīšanas sākumā uzrunājot deputātus, A. Piebalgs solīja: ja viņš tiks apstiprināts augstajā amatā, viņš cīnīsies pret nabadzību pasaulē, un šādam darbam jaunas, plašākas iespējas dos arī Lisabonas līgums. Krīzes laiks nevar būt par pamatu tam, lai dalībvalstis samazinātu atbalstu attīstības sadarbībai, un finanses šim mērķim, tieši pretēji, ir jāpalielina, norādījis Latvijas virzītais kandidāts.

Jāpiebilst, ka šīs izjautāšanas netiek uzskatītas par formalitāti ceļā uz eirokomisāra amatu. Tā tiek dēvēta par nopietnu pārbaudi, kurā tiek vērtēta kandidātu kompetence un programmas, nevis ņemti vērā partiju politiskie apsvērumi. Uzklausīšana dod iespēju parlamenta komitejām gūt priekšstatu par komisāra amata kandidāta personību un apmainīties viedokļiem saistībā ar kandidātu prioritātēm paredzamajā kompetences jomā.

Jau pirms izjautāšanas savās rakstiskajās atbildēs viņš eiroparlamentāriešiem norādīja, ka vēlas nodrošināt, lai sadarbība Eiropas attīstības jomā dod vēl lielāku ieguldījumu ES globālās stratēģijas īstenošanā, pastiprināti pievēršas nabadzības samazināšanai, sniedz plašākas iespējas citu līdzekļu piesaistei un sadalei un palīdz uzlabot darba dalīšanu ar dalībvalstīm. "Uzlabot attīstības palīdzības uzraudzību un novērtēšanu arī ir svarīgs uzdevums," piebilda A. Piebalgs. Viņš arī rakstīja: "Uzskatu, ka mana pieredze starptautisko sarunu jomā un dažādās kopienas politikas jomās, kā arī dziļā izpratne par ES darbību sniedz man nepieciešamās zināšanas, lai es kā kolēģijas loceklis varētu dot savu ieguldījumu komisijas politikas īstenošanā tās pilnvaru nākamajā periodā un konkrēti to problēmu risināšanā, ar kurām būs jāsaskaras, īstenojot ES attīstības politiku nākamajos piecos gados."

Eiropas Parlamenta balsojums par visu jaunās Eiropas Komisijas sastāvu plānots 26. janvārī.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais