Nodomu vēstule starptautiskajiem aizdevējiem būs jāapstiprina arī Saeimai

Valdība rīt lems par starptautiskajiem aizdevējiem adresētas nodomu vēstules pieņemšanu, kas paredz pilnu pensiju izmaksu visiem pensionāriem no 1.februāra, žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Nodomu vēstule būs jāapstiprina arī Saeimai.

Nodomu vēstuli ir jāgatavo, lai pildītu Satversmes tiesas spriedumu par pensiju turpmāku izmaksāšanu bez ieturēšanas, kas plānots uz budžeta deficīta rēķina. Pēc šodien panāktās vienošanās premjers nākamajā nedēļā Saeimas sēdē ziņos par nodoma vēstuli un lūgs Saeimas mandātu sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Partijas šodien vienojušās, ka nākotnē varētu tikt pieņemts speciāls likums par to, kā tiek sniegts Saeimas atbalsts sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem.

Premjers informēja, ka, izmaksājot pensijas pilnā apmērā, palielinās budžeta deficīta samazināšanas mērķis - plānoto 700-800 miljonu latu vietā uz 800-900 miljoniem latu laika periodā no 2011. līdz 2012.gadam.

Tautas partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Vents Armands Krauklis žurnālistiem norādīja, ka partija atbalsta dokumenta pieņemšanu un ir gandarīta, ka pensijas plānots izmaksāt pilnā apmērā jau no februāra. Līdzīgu viedokli žurnālistiem pauda arī Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kurš uzsvēra, ka premjeram ir ZZS atbalsts sarunām ar aizdevējiem.

Iepriekš Dombrovskis tika informējis, ka ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta provizoriska vienošanās, kas ļaus Latvijai Satversmes tiesas (ST) spriedumu tā dēvētajā pensiju samazināšanas lietā izpildīt uz šā gada budžeta deficīta rēķina.

Tā kā iepriekšējā vienošanās ar aizdevējiem paredzēja veidot 2010.gada budžetu ar maksimums 8,5% deficītu no iekšzemes kopprodukta, bet budžets tika apstiprināts ar 7,5% deficītu, tad nepieciešamie līdzekļi, lai pensijas tiktu izmaksātas pilnā apmērā, tiks ņemti no šīs starpības. Kā aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, saskaņā ar prognozēm viens budžeta deficīta procentpunkts 2010.gada budžeta deficītā ir ap 119 miljoniem latu.

Premjers uzsvēra: ja viss noritēs gludi, tad pilnas pensijas varētu tikt izmaksātas jau no 1.februāra.

"Es ceru, ka Tieslietu ministrija nekavēsies un spēs dot juridisko analīzi, kādā veidā šie dokumenti būs jāapstiprina vai citādā veidā jāsaņem Saeimas atbalsts šiem dokumentiem. Šeit mēs situāciju arī zinām - ir bijušā tieslietu ministra Gaida Bērziņa (TB/LNNK) vēstule Eiropas Komisijai, kurā skaidri norādīts, ka TM uzskata, ka šāda forma - valdības vadītāja un finanšu ministra parakstīts saprašanās memorands ar Eiropas Komisiju - nekādā veidā nepārkāpj Latvijas Republikas normatīvos aktus un ka nekāda papildu ratifikācija vai apstiprināšana, nosacījumi vai kāda cita darbība ar šo memorandu nav nepieciešama," sacīja Ministru prezidents.

Pagaidām vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem ir panākta misijas līmenī, un savs gala lēmums vēl būs jāsaka Starptautiskā Valūtas fonda valdei un Eiropas Komisijai, taču, pēc premjera teiktā, līdz šim nav bijusi situācija, kurā misijas viedoklis atšķirtos no gala lēmuma.

Labklājības ministrijas aprēķini par finansēm, kas nepieciešamas ST sprieduma pildīšanai, liecina: ja pilnu pensiju sāks izmaksāt jau no 2010.gada februāra, tad papildus nepieciešami 110,9 miljoni latu. Savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009.gada jūlija līdz 2010.gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu.

Svarīgākais