Repše lēmumu par sodu Jakānam pieņems nākamās nedēļas sākumā

Finanšu ministrs Einars Repše iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumiem par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna pārkāpumiem un plāno nākamās nedēļas sākumā pieņemt lēmumu par piemērotāko sodu.

Repše norāda, ka komisija ir konstatējusi pārkāpumus, taču tās locekļiem dalās viedokļi par atsevišķiem pārkāpumiem, kā arī par soda piemērošanu.

Komisija vienbalsīgi nolēma, ka divās disciplinārlietas epizodēs ir konstatējams disciplinārpārkāpums. Jakāns ir gan apzināti novilcinājis, gan vispār nav izpildījis ministra dotos uzdevumus, jo laicīgi netika izsludināti atklātie konkursi uz diviem VID ģenerāldirektora vietnieku amatiem. Turklāt arī pēc atkārtotiem ministra atgādinājumiem šis uzdevums tā arī netika izpildīts, jo konkursus izsludināja jau VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Nelija Jezdakova, informē Jarockis.

Otrs disciplinārpārkāpums Jakāna darbībā tika konstatēts, kad viņš atstādināšanas laikā vairakkārt bez saskaņošanas ar ministru vai disciplinārlietas izmeklēšanas komisiju ieradās darbavietā, tādējādi neievērojot ar atstādināšanu saistītos ierobežojums, kas liedz ierēdnim pildīt pienākums un atrasties darbavietā. Svarīgi, ka Jakāns to turpināja prettiesiski darīt arī pēc tam, kad pret viņu jau tika ierosināta disciplinārlieta par šādu rīcību.

Ministrs, izvērtējot atzinumos minētos apsvērumus, pieņems lēmumu par piemērotāko sodu Jakānam. Saskaņā ar Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumu, lēmuma pieņēmējs ir disciplinārlietas ierosinātājs, kas šajā gadījumā ir finanšu ministrs Repše, bet komisijas atzinumam ir tikai rekomendējošs raksturs, skaidro Jarockis.

Likums nosaka, ka konkrētajā gadījumā ministram ir tiesības, izvērtējot atzinumos minētos argumentus, izlemt, kurus viņš uzskata par pamatotākiem, kā arī pieņemt atšķirīgu lēmumu no tā, kādu piedāvā disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas locekļi.

Kā teikts Finanšu ministrijas izplatītajā paziņojumā, ierēdnim var piemērot disciplinārsodus - piezīmi, rājienu, amatalgas samazināšanu uz laiku līdz vienam gadam, ieturot līdz 20% no amatalgas, pazemināšanu amatā uz laiku līdz trim gadiem, atlaišanu no amata un atlaišanu no valsts civildienesta.

Kā ziņots, Repšem bija aizdomas, ka no amata atstādinātais Jakāns apzināti varētu būt piesedzis nelikumības dienestā, un viņš lūdzis VID vadībai sniegt informāciju par disciplinārlietām, kuras tika ierosinātas dienestā laika periodā no 2008.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 31.oktobrim un kurās Jakāns ir pieņēmis lēmumu nepiemērot disciplinārsodus ierēdņiem, pamatojot to ar noilgumu iestāšanos.