Bičkovičs pagaidām neatklāj, vai virzīs Maizīti ģenerālprokurora amatam

© Mārtiņš Cīrulis, f64

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ir gandarīts par pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša gatavību kandidēt ģenerālprokurora amatam arī trešo reizi, taču pagaidām neatklāj, vai viņu šim amatam izvirzīs.

Kā aģentūru LETA informēja tiesas Komunikācijas daļas vadītāja Rasma Zvejniece, Bičkovičs ir gandarīts, ka tik pieredzējis jurists kā Maizītis ir nolēmis kandidēt uz ģenerālprokurora amatu nākamajā termiņā, jo šāda amata kapacitātē strādājošo juristu nav nemaz tik daudz.

Tomēr Bičkovičs joprojām neatklāj, vai viņu virzīs, bet piebilst, ka kandidāta izvēle ģenerālprokurora amatam notiks saskaņā ar likumu un viņam kā AT priekšsēdētājam piešķirtajām pilnvarām.

LETA jau ziņoja, ka Maizīša pilnvaras beigsies 11.maijā un viņš šodien paziņoja, ka ir gatavs minētajam amatam kandidēt.

Saskaņā ar likumu Maizīša kandidatūra apstiprināšanai Saeimā jāvirza AT priekšsēdētājam Bičkovičam.

"Izvērtējot savu līdzšinējo pieredzi un likumos nenoregulēto situāciju ap ģenerālprokurora amata kandidāta izraudzīšanās kārtību kopumā, varu teikt - ja Augstākās tiesas priekšsēdētājs mani uzrunās, esmu gatavs atkārtoti pretendēt ģenerālprokurora amatam," norāda Maizītis.

Kā ziņots, Maizītis ģenerālprokurora amatā tika pārvēlēts 2005.gada 3.martā, tāpēc arī šogad Saeimas balsojums par nākamo ģenerālprokuroru, visticamāk, varētu notikt martā.

Saskaņā ar likumu ģenerālprokurors tiek ievēlēts uz pieciem gadiem bez ierobežojuma atkārtotai kandidēšanai. Par ģenerālprokuroru var kļūt persona no tiesnešu un prokuroru vidus pēc atsevišķiem gadu kritērijiem.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais