Kristovskis: Pilsoniskā savienība nebalstīs Jauno laiku

© f64

Pilsoniskā savienība apzinās, ka pēc paziņojuma par konsolidāciju ar Jauno laiku tai jāsamēro kritika un sadarbība, tomēr premjera partija nesagaidīs PS piekrišanu lineārai un vienkāršotai pieejai nākamā gada budžeta veidošanā, saka PS līderis Ģirts Valdis Kristovskis.

No viņa teiktā izriet, ka Valda Dombrovska (JL) valdības veiksmes vai neveiksmes lielā mērā var pasteidzināt vai nobremzēt šobrīd strauji uzsākto konsolidāciju.

Tas, ka trīs labējās partijas PS, JL un Sabiedrība citai politikai pirms nedēļas paziņoja par gatavību veidot politisko apvienību, lai kopīgi pēc gada startētu Saeimas vēlēšanās, nozīmējot tikai pieteikumu apvienībai, un "tas nenozīmē, ka tā ir izveidota", uzsver politiķis. No JL līderes Solvitas Āboltiņas Neatkarīgajai teiktā izriet, ka premjera partija pēc vienošanās par konsolidāciju no PS tomēr sagaida, ka tā būs JL balsts arī valdībā. No JL politiķiem dzirdēta attieksme, ka PS līdz šim dažkārt koalīcijā ir bijusi iekšējā opozicionāra loma. PS, kurai Saeimā ir mazākā – sešu deputātu – frakcija, valdībā ir pārstāvēta tikai ar aizsardzības ministru.

Pretēji JL līderu cerībām Ģ. V. Kristovskis norāda, ka gada laikā līdz Saeimas vēlēšanām vēl gaidāms ilgs konsultāciju posms, kas parādīs, "cik atbildīgi partneri ir pret esošo situāciju". Pagājušajā nedēļā notikusī svinīgā konsolidācijas paziņojuma parakstīšana esot notikusi galvenokārt ar mērķi izbeigt spekulācijas par to, vai šāds process vispār notiek, pati vēlēšanu apvienība, ja līdz tam nonāks, tikšot oficiāli izveidota tikai neilgi pirms 2010. gada oktobrī gaidāmajām vēlēšanām. Līdz tam PS līderis no JL būtu gribējis sagaidīt gan citu attieksmi, valdības partneriem skaidrojot sarunu gaitu ar Starptautisko valūtas fondu, gan šobrīd "varētu sagaidīt lielākas kustības no ekonomikas ministra [Arta Kampara (JL)] tautsaimniecības atveseļošanā". PS arī iebilst pret premjera Valda Dombrovska (JL) piedāvājumu mājokļa nodokļa ieviešanai, kas. pēc Ģ. V. Kristovska domām, ir "lineāra un vienkāršota pieeja", tādēļ partija gribot atsevišķu tikšanos par nodokļu tēmu ar JL. "Ja tuvāko mēnešu laikā tā attieksme paliks tāda pati, tas pirmām kārtām sitīs pa Jauno laiku. Visu noteiks ne tikai mūsu [PS] labā griba balstīt vienu politisko spēku, kas ir nonācis ļoti smagā situācijā, bet arī šim politiskajam spēkam jārūpējas par savu sabiedroto stiprināšanu," Neatkarīgajai uzsvēra Ģ. V. Kristovskis.

Publiskajā telpā kā konsolidācijas virzītājspēks izcelts PS līderis Ģ. V. Kristovskis, kamēr JL uzskata, ka lielāko darbu konsolidācijas pavirzīšanā uz priekšu ieguldījuši tieši viņi. Ja šis partiju sarunu procesa pārzinātāju vērtējums ir precīzs, tas runā par labu politikas kuluāros dzirdētajam viedoklim, ka JL ar šo konsolidāciju zināmā mērā ir apspēlējis uz popularitātes viļņa esošo PS, sasaistot tai rokas V. Dombrovska valdības kritizēšanā. "Kristovskis ir kļuvis par Dombrovska atbalstītāju, nevis par jauna politiskā spēka līderi," izteicās kāds šo partiju politiskais konkurents.

Politiķi stāsta, ka JL šķelšanos veicinājušās Sandras Kalnietes (PS) ievēlēšana Eiroparlamentā esot ievērojami atvieglojusi JL un PS spēju sarunāties, tomēr cilvēciskās problēmas vēl aizvien paliek, stāsta partiju iekšējo attiecību pazinēji. Neesot gan vairs tā kā S. Kalnietes laikā, kad kārtējo JL un PS sarunu izdošanos vai neizdošanos noteicis, piemēram, tas, kurš pirmais iegājis sanāksmes telpā un paguvis ieņemt centrālo vietu pie galda.

Svarīgākais