Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Garkalnes novada deputāts piesavinās svešu malku

© F64

Garkalnes novada domes deputāts Gunārs Bērtulsons (V) piesavinājies pašvaldības uzņēmuma nocirstos kokus, aizbildinoties ar labdarību, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Nedēļas sākumā pašvaldības SIA "Garkalnes Komunālservisa" darbinieki attīrīja notekūdeņu grāvi Bukultos. Izcirta krūmus un bērzus. Kokus pēc tam sazāģēja gabalos. Uzņēmuma vadītājs Harijs Lieljuris stāstīja, ka šādos gadījumos zarus sadedzina turpat uz vietas, bet malku vēlāk pārstrādājot skaidās. Taču šī reize bija citādāka.

Raidījuma demonstrētajā video bija redzams, ka vakarpusē pie darbiniekiem ar savu personīgo auto piebrauca deputāts Bērtulsons. Viņš kopā ar "Garkalnes Komunālservisa" strādniekiem sakrāmēja sazāģētos bluķus savā piekabē un aizveda tos uz mājām. Tur jau piekabi iztukšot palīdzēja meita.

Sastapts domē Bērtulsons sākumā nespēja atbildēt uz raidījuma jautājumu, kāda ir viņa saistība ar Bukultos nocirstajiem kokiem: "Kāda saistība ar izcērtamajiem kokiem? Nu, es vienkārši, kā, lai pasaka, es nemāku pateikt, kāda saistība ir. Vienkārši mēs tīram grāvjus." Pats deputāts gan tos netīrot, bet "dome to dara caur Komunālservisu. Es tikai braukāju un skatos, kā tas darbs tiek darīts, lai visu iztīra." Bērtulsons noliedz, ka bērzus būtu ņēmis sev: "Es sev neņemu. Es vienkārši pie sava īpašuma nolieku, lai nenozog."

Bērtulsonam ir savs skaidrojums "sazāģēto bērzu lietā". Viņš aizbildinās, ka ar malku neapsildīs paša māju, bet gan bluķīšus paņēmis, lai vēlāk tos izvadātu trūcīgajiem Garkalnes iedzīvotājiem. Patiešām, aprīlī pašvaldība bija sagādājusi malku vientuļajiem pensionāriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Par to pat politiķi palepojās "Garkalnes TV".

Taču šoreiz neviens nezināja par Bērtulsona piesaukto labdarību. Arī "Garkalnes Komunālservisa" vadītājs Harijs Lieljuris nespēja izskaidrot, kā malka nonākusi Bērtulsona mājās: "To es nemāku pateikt! Neesmu bijis, nezinu." Savukārt Sociālajā dienestā norādīja, ka saraksts esot garš ar tiem Garkalnes iedzīvotāju uzvārdiem, kuriem malka nepieciešama. Diemžēl iespēju viņiem to sagādāt neesot. "Ja būs vētras, ja koki lūzīs, tad būs," raidījumam norāda Garkalnes novada domes Sociālā dienesta vadītāja Silvija Putnika. Viņa piebilda, ka šobrīd malkas izvadāšana trūcīgajiem netiek plānota.

Bērtulsons īpašu uzmanību izpelnījās arī pirms četriem gadiem. Apmēram gadu pēc tam, kad Bērtulsons bija ievēlēts domē, speciālā publikācijā pašvaldības avīzē jauno politiķi aicināja nomaksāt parādu, toreiz - vairāk nekā divu tūkstošu latu apmērā. Bērtulsons vairākus gadus bija izvairījies no zemes un nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas.