Pilnas pensijas būs uz budžeta deficīta rēķina

Starptautiskie aizdevēji varētu piekrist tam, ka Satversmes tiesas sprieduma izpildei pensiju lietā nepieciešamo naudu varētu nodrošināt, palielinot šā gada budžeta deficītu, otrdien pēc valdības sēdes atzina premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL).

Lai gan iepriekš premjers nebija pārliecināts, ka jau no februāra pensionāri varētu saņemt pensijas pilnā apmērā, Labklājības ministrijā (LM) Neatkarīgajai atzina, ka tehniski tas ir iespējams un tam nav nepieciešami nekādi likuma grozījumi.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra pensiju izmaksu sagatavo laikus, par kārtējo mēnesi pensiju izmaksu sarakstiem jābūt gataviem jau iepriekšējā mēneša desmitajā datumā, līdz ar to šonedēļ valdībai tomēr būtu jāvienojas, vai jau februārī pensionāri saņems pilnas pensijas. Premjers uzsvēris, ka sarunas ar aizdevējiem par tiesas sprieduma izpildi varētu aizņemt divas nedēļas.

Vakar V. Dombrovskis kārtējo reizi norādīja, ka šā gada budžetā paredzētais deficīts ir 7,5% no iekšzemes kopprodukta, bet vienošanās ar aizdevējiem pieļauj deficītu 8,5% apmērā, tāpēc nepieciešamos līdzekļus būtu iespējams nodrošināt tieši uz deficīta palielināšanas rēķina. Viņš atzina, ka "ir pozitīvas indikācijas, ka pie tā varētu nonākt".

Neatkarīgā rakstīja, ka LM nostāja ir, ka ieturējumi no pensionāru pensijām ir jāizbeidz jau februārī, jo nav loģiski vēl vienu mēnesī ieturēt daļu pensijas un pēc tam atmaksāt. Tas arī prasa papildu resursus. Lai pensijas izmaksātu pilnā apmērā jau no februāra, nekādi likuma grozījumi nav nepieciešami, jo Satversmes tiesa ir atcēlusi likuma normas, kas paredz ierobežojumus, un tie vairs nav spēkā. Tiesa, Satversmes tiesa spriedumā raksta, ka ierobežojumi ir jāizbeidz, vēlākais, līdz 1. martam, kas valdībai dod vēl laiku visu apsvērt.

Šāgada sociālajā budžetā nepieciešami ievērojami papildu līdzekļi, ja pensiju atkal sāk maksāt pilnā apmērā, – 110,9 miljoni latu, savukārt, lai atmaksātu pensionāriem pienākošos naudu par periodu no 2009. gada jūlija līdz 2010. gada janvārim, nepieciešami 73,7 miljoni latu. Tieši šis otrais punkts – ieturētā atdošana – varētu raisīt daudz lielākas diskusijas, nekā tas, kad sākt maksāt pilnas pensijas.

LM pašlaik strādā pie priekšlikumiem, taču ātrāk par šīs nedēļas otro pusi tā nebildīs ne vārda par tiem. Ministrijas speciāliste Ilona Jurševska vien norāda, ka šobrīd galvenais risināmais jautājums ir par veikto ieturējumu atmaksas kārtību un finansēšanas mehānismu, taču tas ir Finanšu ministrijas kompetences jautājums. Iepriekš ministrija ziņoja, ka finansējums ieturējumu izmaksai tiks meklēts sociālās apdrošināšanas budžetā uz deficīta rēķina.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais