Ušakovs saglabā Rīgas mēra amatu [papildināts]

© f64

Opozīcijas sasauktajā Rīgas domes ārkārtas sēdē šodien pārsteigumi nenotika, un Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) saglabāja savu amatu.

Par Ušakova atbrīvošanu no amata aizklātā balsošanā nobalsoja 22 domnieki, bet pret bija 35 deputāti. Kopā balsoja 57 deputāti.

Deputāti piekrita balsot elektroniski aizklātā veidā bez biļeteniem.

Ušakovs deputātiem atzina, ka ir daži vārdi, kurus nevajag izmantot, un atvainojās par šo situāciju. Rīgas mērs arī solīja, ka strādās tā, lai varētu labāk sadarboties ar opozīciju. "Jāstiprina sadarbība ar opozīciju, daudz kas no notikušā ir zināma manas vainas daļa," aģentūrai LETA sacīja Ušakovs.

Rīgas mērs arī atzina, ka šodienas sēdes iznākumu prognozējis diezgan precīzi un par viņu nobalsojuši visi klātesošie koalīcijas deputāti.

Ārkārtas sēde tika sasaukta pēc domes opozīcijas - "Pilsoniskās savienības" (PS) un "Jaunā laika" (JL) frakciju - ierosinājuma. PS un JL frakcijas ārkārtas sēdes sasaukšanai savāca 21 deputāta parakstu.

Sēdi vadīja parakstu iesniedzējs, PS frakcijas vadītājs Ģirts Valdis Kristovskis, jo Ušakovs šo sēdi vadīt nedrīkstēja, bet vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) atrodas atvaļinājumā.

PS un JL jau pirms sēdes pauda maz cerību par opozīcija veiksmīgu iznākumu, jo domes koalīcijai ir 38 balsis, bet opozīcijai - tikai 22 balsis.

PS un JL protestēja pret Ušakova "nedemokrātisko vadības stilu, privātu biznesa interešu lobēšanu, kā arī nesaimnieciskumu un naudas izšķērdēšanu tādos apšaubāmos un nekvalitatīvos projektos kā "Live Riga"". Pārmetumus izpelnījās arī Ušakova "klaji vienaldzīgā un ciniskā" attieksme pret domes priekšsēdētāja pienākumiem.

Satraucošs esot arī domes vadības "katastrofāli zemais" kultūras līmenis, kas izpaudies, rupji lamājoties 17.decembra domes sēdē.

Kā ziņots, 17.decembra domes ārkārtas sēdes translācijas ierakstā dzirdams politiķu ikdienišķais sarunas stils. Šajā ierakstā vairākkārt dzirdams, ka Rīgas mērs Ušakovs, paklusām pie sevis paužot komentāru par vienu no ziņotājiem, kā arī klusā sarunā ar Šleseru izmanto necenzētu leksiku. Ierakstā arī dzirdams, kā paralēli domes sēdes vadīšanai Ušakovs ar blakus sēdošo vicemēru klusām pagūst apspriest ēdināšanas jautājumus un atklāj nezināšanu par kādu no izskatāmajiem jautājumiem.

Rīgas domes ārkārtas sēde 17.decembrī, kas sekoja lemšanai par Rīgas nākamā gada budžetu, ievilkās līdz vēlai naktij, jo opozīcijas deputāti centās izmantot iespēju debatēt par jebkuru lēmumu, radot iespaidu, ka speciāli tiek vilkts laiks, lai šādi "atmaksātu" valdošajai koalīcijai par visiem noraidītajiem budžeta priekšlikumiem.

Opozīcijas politiķi netipiski aktīvi iztaujāja domes ierēdņus, kuri ziņoja par sēdē izskatāmajiem jautājumiem, un izsmēja katru gadījumu, kad viņi nespēja atbildēt.

Debatēs iesaistījās arī koalīcijas deputāti, kuri centās atbildēt opozīcijas izteiktajai kritikai.

Brīžiem sēžu zālē valdīja jautrība, bet brīžiem politiķi mētājās ar savstarpējiem apvainojumiem, novēroja LETA.

LETA jau ziņoja, ka Ušakovs izplatījis paziņojumu, kurā atvainojas cilvēkiem, kurus aizskāruši viņa necenzētie izteikumi Rīgas domes sēdes laikā 17.decembrī.

Ušakova preses sekretāre Anna Kononova aģentūrai LETA skaidroja, ka medijos atspoguļotais bija daļa no privātas sarunas starp viņu un blakussēdētāju un bija sekas nogurumam, kurš radies, dienas garumā vadot Rīgas domes sēdi apstākļos, kad opozīcijas deputāti centās nepamatoti novilcināt lēmumu projektu pieņemšanu.

"Es nebiju domājis, ka [Ģirts Valdis] Kristovska kungs kā bijušais aizsardzības ministrs ir tik jūtīgs un mīkstsirdīgs, lai pāris stipru vārdu varētu viņu novest līdz ģībonim," norāda Ušakovs.

Vienlaikus, ņemot vērā PS izplatīto paziņojumu, kurā Rīgas mērs un viņa vietnieks tiek aicināti atkāpties no amata, Ušakovs aicināja atsevišķus savus kolēģus no PS arī atzīties nekorektā uzvedībā 17.decembra Rīgas domes sēdes laikā un par to atvainoties.

Runājot par opozīcijas rosināto demisiju, Rīgas mērs apgalvoja, ka tas esot mēģinājums novērst uzmanību no nelikumībām, kas notiek valdībā saistībā ar pensijām, un klajš mēģinājums atriebties SC, kas vērsies tiesā, aizstāvot pensionārus.

Ušakovs norādīja, ja valdība nekomunicēs ar pensionāriem, viņi "var uzzināt jaunas vārdu kombinācijas".

Svarīgākais