Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzdevumi- neskaidri

© F64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas uzdevumi pagaidām ir visai neskaidri, lai arī parlamenta ārkārtas sēdē debatēs par komisijas izveidošanu deputāti centās iezīmēt komisijas darba lauku.

Deputāts Arturs Kaimiņš (LRA) izteicās, ka komisijas izveide norādīšot uz deputātu pazemību, pašcieņu un godu. Viņaprāt, deputāti ar savu rīcību un balsojumu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidošanu pazemīgi atdos godu traģēdijas upuriem, kuri gājuši bojā Latvijas nesakārtotās likumdošanas dēļ. Katrs varēja atrasties "Maxima" lielveikalā Zolitūdē, kad notika nelaime, sacīja aktieris.

Deputāts norādīja: "Ja birokrātija ir tik postoša un smagnēja, tad tā ir jāvienkāršo. Ja normatīvie akti aizsargā negodīgu būvnieku peļņu, tad tie ir jāmaina. Ja sistēmā darbojas pašlabuma meklētāji un krāpnieki, tad tie ir jāatmasko. Šādus datus mums var sniegt tikai publiski veiktas parlamentārās komisijas kompetenti secinājumi".

Parlamentāriete Regīna Ločmele-Luņova (S) atzīmēja, ka drīz apritēs gadskārta kopš traģēdijas un cilvēki nesīs un aizdedzinās svecītes Zolitūdē, atceroties notikušo traģēdiju. Lai gan Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc notikušā esot norādījis, ka būtu ļoti vēlams, lai atbildīgās personas, kuras ir parakstījušas, nokļūtu izmeklēšanas izolatorā, pašlaik neviens izmeklēšanas izolatorā nesēž, uzsvēra deputāte.

Ločmele-Luņova norādīja, ka pat jaunais Būvniecības likums un jaunie Būvniecības noteikumi joprojām nesniedz skaidru, nepārprotamu norādi uz to, ka lielveikals nedrīkst strādāt, ja uz tā jumta notiek būvdarbi. Kā arī nav skaidrs, vai lielu publisko objektu celtniecības kvalitātes nodrošināšanas noteikumi būs pietiekami, ja būvuzraugs apmeklēs objektu no divām līdz četrām reizēm visā celtniecības periodā, norādīja deputāte.

Politiķe izteicās, ka parlamentārās izmeklēšanas komisijas darbs neprasīs nekādus papildu līdzekļus no valsts budžeta. Ločmelei-Luņovai oponēja deputāts Kārlis Seržants (ZZS), kurš norādīja, ka komisijas veidošana nav bezmaksas pasākums. Komisijā būs trīs amatpersonas, vismaz viens konsultants un pie liela darba apjoma - divi konsultanti. Līdz ar to komisijas darbs, pēc Seržanta aprēķiniem, maksās virs 2000 eiro mēnesī. Tāpēc ir svarīgi, lai komisijas darbam arī būtu kaut kāds rezultāts, uzsvēra politiķis.

Parlamentāriete Inguna Sudraba (NSL) sacīja, ka Saeimas deputātiem ir jābūt ieinteresētiem, lai saprastu, kādas sistēmas kļūdas tika pieļautas, gan izstrādājot grozījumus normatīvajos aktos, gan savlaicīgi nenovērtējot grozījumu ietekmi uz konkrētās nozares darbu. "Mums ir jāizvērtē likumdošanas izstrādes process, lai mēs nepieļautu šauru interešu vadītu likumu pieņemšanu - ne būvniecības, ne citās jomās," akcentēja Sudraba.

Kā ziņots, šodien Saeimā tika izveidota Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija.

Komisija izveidota par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī notikušās traģēdijas Zolitūdē cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos. Tāpat parlamentārā izmeklēšana norisināsies par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā.

 

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais