Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Nespējot sašūpot Dombrovski

© Kaspars Krafts, f64

Tiem, kam atrašanās Valda Dombrovska (JL) valdībā liedz justies kā savā ādā, šobrīd situācija izskatās bezcerīga. Pat ne pensiju samazināšana vasarā, ne nesenais Satversmes tiesas spriedums, ka tas izdarīts nelikumīgi, nav likuši sabiedrībai novērsties no premjera – V. Dombrovska reitings vēl aizvien ir ar plusa zīmi, turklāt augstāks nekā jebkuram no valdības ministriem.

Tautas partijas (TP) politiķi pat oficiālos mājienos nekad nav slēpuši, ka valdība turēsies tieši tik ilgi, kamēr tai nebūs zudis sabiedrības atbalsts. Tāpēc koalīcijas iekšienē politiķu reitingu cipari liek izteikt minējumu, ka V. Dombrovska valdības krišana kaut kad pavasara pusē un nostrādāšana līdz vēlēšanām oktobrī vērtējama kā puse uz pusi.

Andra Šķēles atgriešanās TP reitingam, kas daudzus mēnešus ir bijis tālu zem 5%, ir licis sākt lēnām augt, nodrošinot pozitīvu tendenci, bet ne lēcienu. Tā liecina partiju iekšējai lietošanai pasūtītās socioloģiskās aptaujas. TP tādēļ ir spriests par taktikas maiņu, pret Jaunā laika premjeru un finanšu ministru vērstas emocionālas iebildes un kritiku nomainot ar konkrētiem priekšlikumiem. TP valdes loceklis Vents Armands Krauklis Neatkarīgajai apstiprina, ka partija jaunās taktikas ietvaros plāno vairāk izmantot Saeimu, ja reiz caur valdību tā nespēj panākt savas iniciatīvas. Tāpēc drīzumā gaidāmas parlamentāras iniciatīvas gan kontekstā ar Saeimas pilnvarojumu sarunām ar aizdevējiem, gan, iespējams, konkrēti uz valsts pārvaldes optimizēšanu vērsti likumprojekti, lai pakāpeniski realizētu tā dēvēto Zalāna plānu. V. A. Krauklis atzīst, ka "tauta grūtos laikos grib dzirdēt, kas ir tie vainīgie, un Dombrovskim ir veiksmīgi izdevies to birku piekarināt TP", ar ko, viņaprāt, skaidrojams, kādēļ sabiedrība ne tik lielā mērā, kā cerēts, novērtējusi partijas līdzšinējo taktiku.

Tikmēr socioloģiskās firmas GFK Baltija decembra vidū veiktajā aptaujā V. Dombrovskis pozitīvu vērtējumu saņēmis no 35% respondentu, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga. "Acīmredzot tautai šis cilvēks šķiet pozitīvi vērtējams, ņemot vērā viņa pagātni, kurā nav nesmuku, reputācijai kaitējošu darījumu," kādēļ valdības nepopulārie lēmumi nav kaitējuši premjera reitingiem, Neatkarīgajai skaidro GFK Baltija Latvijas biroja direktore Iluta Skrūzkalne. Ar latviešu tautas mentalitātei raksturīgo tieksmi "just līdzi Antiņam, vājajam bāleliņam, nevis apsviedīgajam puisim", JL premjera stabili pozitīvo reitingu turpretī skaidro V. A. Krauklis. "Dombrovskis ir tāds mierīgs, nosvērts – žēlojamais tips, kas sabiedrībā izraisa līdzjūtību, īpaši sievietēs," uzskata TP politiķis.

GFK aptaujā noskaidroti arī valdības locekļu negatīvie, ne tikai pozitīvie, reitingi, bet firma bez pasūtītāju atļaujas tos neizpauž. I. Skrūzkalne gan neslēpa, ka pozitīvo un negatīvo reitingu korelācijā ministru reitingi, kas pārsvarā turas virs 10%, ir negatīvi. Izņēmums esot vienīgi V. Dombrovskis, kuram, pat ņemot vērā negatīvo vērtējumu, reitings kopumā saglabājas ar plusa zīmi.