Šogad pasaulē nogalināti 76 žurnālisti

Šogad savu profesionālo pienākumu pildīšanas dēļ nogalināti 76 žurnālisti, salīdzinot ar 60 2008.gadā, paziņojusi starptautiskā organizācija "Reportieri bez robežām" (RSF).

"Kari un vēlēšanas bijuši galvenie draudi žurnālistiem 2009.gadā," pavēstīja RSF ģenerālsekretārs Žans Frasuā Žilārs. "Pret žurnālistiem pastrādātā vardarbība pirms un pēc vēlēšanām šogad bijusi īpaši izplatīta valstīs ar vāju demokrātiju."

Šogad arī pieaudzis nolaupīto žurnālistu skaits - 33, salīdzinot ar 29 2008.gadā, kā arī fiziski ietekmēto vai draudus saņēmušo - 1456, salīdzinot ar 929 pērn. Tāpat arī aktīvāk cenzēti blogotāji - ja pagājušajā gadā ar cenzūru saskārās 59 blogu autori, tad šogad cenzūra vērsta pret 151 cilvēku.

Pastiprinājušās represijas pret autoriem internetā, jo teju dubultojies valstu skaits, kurās pastāv cenzūra internetā - no 37 pagājušajā gadā līdz 60 šogad.

"Katru reizi, kad internets vai jaunie mediji nospēlē būtisku lomu informācijas apritē, sekas ir smagas," sacīja Žilārs.

Viņš piebilda, ka īpašu satraukumu šogad izraisīja masveidīgā žurnālistu izbraukšana no tādām valstīm kā Šrilanka vai Irāna.

"Šo valstu amatpersonas ir sapratušas, ka, pamudinot žurnālistus doties prom, tās ievērojami samazina ideju plurālismu un kritikas līmeni," sacīja Žilārs.

Svarīgākais