Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Latvijas Reģionu apvienības" darbības mērķis- neskaidrs

© F64

Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas deputātu amata kandidātiem, kas Saeimā vēlas izveidot parlamentāriešu grupu, būs jāprecizē tās darbības mērķis. Tas izriet no šodien Saeimas Prezidijā apstiprinātā parlamenta Juridiskā biroja atzinuma grupas veidošanas jautājumā.

Juridiskais birojs norāda, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli deputātu grupu var izveidot arī ar deputāta darbību saistītu interešu apmierināšanai. Jēdziens "ar deputātu darbību saistītu interešu apmierināšana" nevar aptvert vai aizvietot tādas deputātu darbības un intereses, kuru īstenošana tam atbilstošā darbības formā jau ir noregulēta citās Kārtības ruļļa normās. Proti, deputātu darbības un intereses, kuru īstenošana notiek, izveidojot frakciju, nevar aptvert vai aizstāt ar citu darbības formu - deputātu grupu. Deputātu grupas darbībai ir jābūt atvērtai arī citus politiskos spēkus pārstāvošu deputātu līdzdalībai un to nedrīkst sašaurināt līdz konkrēta politiskā spēka pārstāvībai.

Juridiskā biroja ieskatā deputātu grupas izveidošana ar mērķi pārstāvēt 11.Saeimā neievēlēta politiskā spēka pozīciju un īstenot šā politiskā spēka intereses pēc būtības neatbilst Kārtības ruļļa normu jēgai - nepieļaut no viena kandidātu saraksta ievēlētiem deputātiem izveidot vairākas frakcijas vai pievienoties citām frakcijām, kā arī radīt vēlētāju gribai (vēlēšanu rezultātam) neatbilstošu politisko spēku pārstāvniecību Saeimā.

Deputāti, kuri parakstījuši attiecīgo paziņojumu par deputātu grupas izveidošanu, būtu aicināmi precizēt deputātu grupas darbības mērķi, ievērojot, ka deputātu grupas darbības mērķis var būt tikai ar Saeimas deputātu darbību saistītu interešu apmierināšana, nevis parlamentā nepārstāvēta politiskā spēka interešu īstenošana, norādīts Juridiskā biroja vadītājas Dinas Meisteres Prezidijam iesniegtajā atzinumā.

Kā ziņots, lai veicinātu sadarbību un pilnvērtīgi pārstāvētu Latvijas reģionu intereses Saeimā, seši LRA pārstāvošie deputāti izveidojuši atsevišķu deputātu grupu, kurā darbosies lielākoties no Reformu partijas (RP) rindām nākušie Inga Bite, Inga Vanaga, Guntars Bilsēns, Inita Bišofa, Juris Viļums un Gunārs Igaunis, aģentūru LETA informēja LRA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars. Deputāti 12.Saeimas vēlēšanās kandidē no LRA saraksta.

Prezidija sēdē 28.augustā Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) norādīja, ka deputātu iesniegumā ir minēts mērķis pilnvērtīgi pārstāvēt LRA pozīciju Saeimas ikdienas darbā. Šo situāciju vajadzētu izvērtēt Juridiskajam birojam, jo runa ir par politisko spēku, kurš nav ievēlēts Saeimā, norādīja Āboltiņa.

Arī Juridiskā biroja vadītāja Meistere augusta sēdē norādīja, ka šo jautājumu vajadzētu izvērtēt.