Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Partijas reģistrēšanai izmanto jau izveidotu mazu un nezināmu partiju

Latvijas Apvienotās policistu arodbiedrības (LAPA) prezidents Agris Sūna pēc vairāku mēnešu neveiksmīga mēģinājuma piereģistrēt politisko partiju "Tautas kustība Solidaritāte" (TSK) izdomājis citu variantu - izmantot jau iepriekš reģistrētu politisko organizāciju, kas līdz šim bija maz pazīstama.

Kā aģentūra LETA noskaidroja Uzņēmumu reģistrā (UR), 2005.gadā tika nodibināta "Vislatvijas partija "21. gadsimts"", bet šā gada 8.decembrī partija mainījusi nosaukumu uz "Latvijas kustība Solidaritāte". Tās valdē ir Sūna, Guntis Zēvalds, kā arī vēl virkne citu personu, tostarp Olga Maļeviča, kura savulaik dibināja "Vislatvijas partiju "21. gadsimts"".

Vēl oktobrī UR nepietiekama dibinātāju skaita dēļ pieņēmis lēmumu nereģistrēt TKS, kuras dibināšanas kongress notika augustā.

TKS iesniegtajos partijas reģistrācijas pieteikuma dokumentos UR konstatējis arī citas neprecizitātes un nepilnības, kuru dēļ partijas reģistrācija atteikta.

UR skaidro, ka no reģistrācijas pieteikumam pievienotā partijas dibināšanas sapulces protokola izriet, ka lēmumu par partijas dibināšanu nav pieņēmis Politisko partiju likumā noteiktais minimālais dibinātāju skaits - 200. TSK iesniegtajā protokolā norādīts, ka vēlmi dibināt partiju ir izteikuši vairāk nekā 200 dibinātāji, no kuriem dibināšanas sapulcē piedalījās 154 no reģistrētajiem dibinātājiem.

No protokola savukārt izriet, ka lēmumu par partijas dibināšanu nav pieņēmis likumā noteiktais minimālais dibinātāju skaits, līdz ar to netika ievērota likumā noteiktā partijas dibināšanas kārtība, norāda UR.

UR, izskatot jaundibināmās partijas statūtus, konstatēja, ka tie neatbilst Politisko partiju likumam, jo statūtos nav norādīta iestāšanās naudas maksāšanas kārtība, savukārt partijas darbības mērķi un uzdevumi statūtos norādīti vienkopus, bet saskaņā ar likumu partijas darbības mērķi un uzdevumi ir jānodala.

Tāpat arī atsevišķi partijas reģistrācijas pieteikumam pievienotie dokumenti neatbilst noformēšanas prasībām, līdz ar to tiem nav juridiska spēka, bet partijas iesniegtajos dokumentos norādītā partijas adrese nav pilnīga, informē UR.

Sūna ziņu aģentūrai LETA rudenī norādīja, ka atsevišķu neprecizitāšu dokumentos dēļ UR kavējas oficiāli reģistrēt augustā dibināto politisko partiju.