TP mudina Dombrovski mazināt nodokļus un valsts aparātu

Tautas partija (TP) uzskata, ka valsts budžeta labošanai pēc Satversmes tiesas (ST) sprieduma pensiju samazināšanas lietā premjeram Valdim Dombrovskim (JL) un finanšu ministram Einaram Repšem (JL) ir nekavējoties jānāk klajā ar ekonomikas atjaunošanas plānu, paredzot nodokļu un valsts aparāta samazināšanu, pretējā gadījumā TP sola sadarboties ar pašreizējo opozīciju.

"Ja no valdības vadītāja jau vistuvākajās dienās nesagaidīsim saprātīgus risinājumus minētajās jomās, būsim spiesti atbalstu konkrētām iniciatīvām saskaņot ar opozīcijas partijām," teikts TP šodien izplatītajā paziņojumā.

TP skatījumā, ST lēmums pensiju samazināšanas lietā apliecina, ka Dombrovska vadītā valdība ir "nodarījusi nelikumīgus zaudējumus pensionāriem", un tagad "premjeram finansējums pensiju atmaksai ir jānopelna, nevis jāaizņemas".

"Situācijā, kad valstī pieaug bezdarbs, cilvēki nespēj samaksāt komunālos maksājumus, uzņēmumi bankrotē un ekonomika kopumā stagnē, Ministru prezidentam un finanšu ministram jāspēj atrast sevī spēks atzīt, ka līdzšinējā ekonomiskās krīzes pārvarēšanas politika nenes viņu solītos rezultātus," teikts partijas izplatītajā paziņojumā, "mēģinājums risināt valdības maksātspējas problēmas uz pensionāru rēķina ir izgāzies."

TP saskata tieši "Jaunā laika" finanšu ministra un premjera atbildību par pensiju ierobežojumiem, kuri ar šo iniciatīvu esot nākuši klajā nākamajā dienā pēc pašvaldību vēlēšanām, "iepriekš klaji melojot sabiedrībai, ka pensijas nemazinās". "Šobrīd, kad ST atzinusi pensiju ierobežojumus par nelikumīgiem, premjers ir spējis tik vien kā atzīt, ka ST lēmums būs jāpilda," aģentūru LETA par partijas pozīciju informēja TP Saeimas frakcijas konsultante Sarmīte Kolāte.

Ja valdības vadītājs un finanšu ministrs arī šajā jautājumā vēlas ieņemt pasīvu nostāju un "vilkt laiku" līdz pavasarim, sabiedrībai būs kārtējais pamats nopietnām šaubām par minēto amatpersonu kompetenci un spēju pildīt savus pienākumus, uzskata TP, ienākumu avotam pensiju izmaksām jābūt reālam, un tam jābūt saistītam ar reāliem tautsaimniecības aktivizēšanas pasākumiem.

TP uzskata, ka Latvijai jārīkojas tāpat kā Vācijai un citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kuras izeju no krīzes nodrošina samazinot nodokļus. Jau iepriekš vairākkārt paustajai TP nostājai, ka nodokļu paaugstināšana krīzes laikā ir kļūda, kas var dārgi maksāt Latvijas ekonomikai kopumā, pēdējās dienās ir pievienojusies opozīcijā esošā LPP/LC, un to bijis spiests atzīt arī finanšu ministrs Einars Repše (JL), teikts partijas paziņojumā.

TP aicina Dombrovski uzdot Repšem vēl šogad sagatavot priekšlikumus, kas veicinātu ekonomiskās aktivitātes atjaunošanos valstī un līdz ar to nodrošinātu budžeta ieņēmumu palielināšanos. Kā piemēru TP min grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), atjaunojot pazeminātās nodokļu likmes tūrismam kā pakalpojumu eksporta jomai. TP ieskatā tas veicinās tūrisma pieaugumu un ieņēmumus valsts budžetā.

Šādas izmaiņas PVN likumā noteikti atstās pozitīvu iespaidu uz valsts budžetu un ļaus jau nākamās vasaras laikā gūt kaut daļu nepieciešamo līdzekļu kompensācijām pensionāriem, uzskata TP.

Tāpat joprojām pilnā mērā neizmantotas esot valsts administratīvā aparāta, tostarp ministriju skaita samazināšanas iespējas.

TP uzskata, ka "kļūdas jālabo tiem, kas tās pieļāvuši, tāpēc nav pamata pašreizējā premjera un finanšu ministra atbrīvošanai no politiskās atbildības un nekavējošas kļūdu labošanas". TP esot gatava palīdzēt premjeram, jau tuvākajā valdības sēdē uzsākot apspriest nodokļu pazemināšanas jautājumus, kā arī aktīvi sekmējot Saeimas komisijas darbu Pensiju likuma labojumu izstrādē.

Svarīgākais