AM: Krievijas militārie lidojumi pār Latviju un Lietuvu notiek kā starptautisks projekts

© Scanpix

Krievijas un Baltkrievijas ekspertu lidojumi pār Latviju un Lietuvu šonedēļ notiek kā starptautisks projekts saskaņā ar Atvērto debesu līgumu, aģentūrai LETA paskaidroja Aizsardzības ministrijā (AM).

Šie lidojumi notiek saskaņā ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Atvērto debesu līgumu kā starptautisks projekts, turpretim divpusējo sadarbību ar Krieviju Latvija 20.martā ir apturējusi.

Kā ziņots, Krievijas mediji vēsta, ka Krievijas novērotāju lidaparāts "An-30B" šonedēļ veiks divus secīgus lidojumus pār Latvijas un Lietuvas teritoriju.

Novērošanas lidojumi tiks veikti laika posmā no 1.jūnija līdz 7.jūnijam no Rīgas un Šauļu lidostām. Maksimālais lidojumu garums būs 800 un 715 kilometri.

Atvērto debesu līgums tika parakstīts 1992.gadā Helsinkos, bet tas stājās spēkā tikai desmit gadus vēlāk. Patlaban līgumam ir pievienojušās 34 valstis, un tā izpildes gaitā katru gadu tiek veikti vairāki desmiti novērošanas lidojumu.

Atvērto debesu līgums paredz savstarpēji saskaņotu novērošanas-filmēšanas pārlidojumu veikšanu virs dalībvalstu teritorijām, lai iegūtu informāciju par to bruņotajiem spēkiem, militārajiem objektiem un aktivitātēm.

Latvija Atvērto debesu līgumam pievienojās 2002.gadā, uzņemoties saistības katru gadu atļaut šādus lidojumus pār savu teritoriju, kā arī iegūstot tiesības pašai doties līdzīgos lidojumos.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais