Carnikavas dome gatavojas par dubultu maksu atpirkt deputāta zemi

© F64

Lai iegūtu zemi sporta halles celšanai, Carnikavas novada dome gatavojas atpirkt vietējās koalīcijas deputāta īpašumu, turklāt grasoties par to divtik pārmaksāt, vēsta LTV raidījums "De facto". Par iecerēto darījumu uzrakstīts iesniegums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Carnikavas stadionā un apkārt pēdējos gados saimnieki mainījušies vairākiem īpašumiem. Pašvaldība mērķtiecīgi atpirkusi zemes, kas 90.gados privatizētas un atdotas mantiniekiem. Dažas zemes pašvaldība krīzes laikā izdevīgi ieguvusi par kadastra vērtībām, bet ne visi pārdevēji bijuši tik pieticīgi. Vairākos gadījumos īpašumi mainīti, vienā dome izmantojusi pirmpirkuma tiesības - par 150 000 iegādājusies ēku mūzikas un mākslas skolas vajadzībām, kas tagad kļuvusi par šauru un būs jānojauc.

Aprīlī dome uzzinājusi, ka pašvaldības deputāts Roilands Laveiķis (ZZS) vēlas par 300 000 eiro pārdot divus apbūvētus zemes gabalus pie stadiona, kurus novads jau kādu laiku vēlējies iegūt. Ātri tikusi sasaukta domes sēde un vairums deputātu nobalsojuši, ka pašvaldībai zemes jāpērk. Pēc tam pašvaldība prasīja Valsts kasei aizņēmumu.

Prasot aizdevumu, pašvaldība nebija noskaidrojusi īpašuma tirgus cenu, tāpēc veikt zemju novērtējumu prasīja Finanšu ministrija. Novērtējums parādījis, ka darījuma summa vairāk nekā divas reizes pārsniedz īpašuma patieso vērtību - 123 000 eiro.

Ar pirmo mēģinājumu nesaņemot valsts aizdevumu, dome no pirkuma atteikusies, tomēr novada vadītāja Daiga Jurēvica (ZZS) aizvien uzskata, ka īpašums ir prasītās naudas vērts. "Šie ir pēdējie zemes gabali, kuri varētu ļaut stadiona kompleksam attīstību," skaidrojusi Jurēvica, kura uzskata, ka, pērkot zemi citā vietā, infrastruktūras sakārtošana vienalga maksās ievērojamus līdzekļus. Novada vadītāja ir apņēmusies turpināt sarunas ar deputātu par zemju pārdošanu pašvaldībai un pat pieļauj teritorijas plānojumā izmaiņas, lai uzlabotu zemes vērtējumu.

Arī īpašuma pārdevējs, domes deputāts Laveiķis uzskata, ka pašvaldībai zemes būtu noderējušas. Izjūkot darījumam ar pašvaldību, pirkt zemes vairs negrib arī pircējs, uzņēmējs Vilnis Priedītis, kurš atteikuma iemeslus neizpauž. Uzņēmēja atkāpšanās no noslēgtā pirkuma līguma radījusi aizdomas, ka viss kārtots tā, lai deputāts izdevīgi pārdotu īpašumu pašvaldībai, vēsta raidījums. "Es pats nevienam zemes nepiedāvāju. Pagājušajā rudenī vairāki interesējas, vai var nopirkt. Teicu, ja dod manu cenu, kāpēc ne," Laveiķis noliedzis shēmošanu.

Lai iegūtu zemi sporta halles celšanai, Carnikavas novada dome gatavojas atpirkt vietējās koalīcijas deputāta īpašumu, turklāt grasoties par to divtik pārmaksāt, vēsta LTV raidījums "De facto". Par iecerēto darījumu uzrakstīts iesniegums Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.