TP pārsūdz spriedumu par KNAB par lēmumu likt tai atmaksāt budžetā 1,03 miljonus latu

Tautas partija (TP) Administratīvajā rajona tiesā pārsūdzējusi spriedumu, ar kuru atstāts spēkā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) 2008.gadā lēmums uzdot partijai pārskaitīt valsts budžetā pretlikumīgi saņemtos un iztērētos finanšu līdzekļus 1,03 miljonu latu apmērā, aģentūrai LETA apstiprināja tiesas priekšsēdētājas palīdze Evita Elliņa.

LETA jau ziņoja, ka tiesa 30.novembrī noraidīja TP sūdzību par KNAB 2007.gada 6.jūnija lēmumu, noraidot TP pieteikumu gan par šī lēmuma, gan par KNAB 2008.gada 22.aprīļa lēmuma atcelšanu, tādējādi atstājot minētos lēmumus spēkā.

TP strīdu ar KNAB slēgtā tiesas sēdē novembrī izskatīja trīs Administratīvās rajona tiesas tiesneši - Irina Kaļiņina, Mārtiņš Birkmanis un Tatjana Jefremova.

TP tiesā apstrīdēja KNAB lēmumu, ar kuru tai uzdots ieskaitīt budžetā 235 856 latus - summu, kas pārsniegusi pieļaujamo priekšvēlēšanu izdevumu apjomu, un 791 510 latus - summu, ko KNAB atzinis par neatļauti saņemtiem ziedojumiem un dāvinājumiem.

Pārbaudes laikā KNAB secināja, ka pastāv tieša saikne starp TP priekšvēlēšanu kampaņu un vairāku juridisko personu veidotajām kampaņām, kuras bija vērstas tieši uz TP reklamēšanu, kā dēļ tika veicināta partijas popularitāte 9.Saeimas priekšvēlēšanu periodā.

KNAB vērtējumā līdz ar to citu juridisko personu izdevumi par šo kampaņu veidošanu, kā arī papildu atklātie partijas priekšvēlēšanu izdevumi ir pieskaitāmi TP priekšvēlēšanu izdevumiem, tādējādi vēlēšanu izdevumu limitu pārsniedzot par 767 775,76 latiem, taču valsts budžetā saskaņā ar likuma grozījumiem jāpārskaita tikai pēc 2006.gada 25.maija radušies priekšvēlēšanu izdevumi 235 856 latu apmērā.

KNAB arī uzskata, ka juridiskajām personām veiktie dāvinājumi šo kampaņu izdevumu apmērā ir pieskaitāmi TP dāvinājumiem. Tādējādi par pretlikumīgi saņemtajiem finanšu līdzekļiem tika atzīti divi juridisko personu dāvinājumi un trīs fizisko personu ziedojumu daļas, kas pārsniedz likumā noteikto kopējo ierobežojumu - 10 000 latu. Kopsummā šie ierobežojumi pārsniegti 791 510 latu apmērā.

LETA jau ziņoja, ka TP 2007.gada 5.jūlijā iesniedza Administratīvajā rajona tiesā sūdzību par KNAB lēmumu attiecībā uz partijas finanšu darbībās konstatētajiem pārkāpumiem 2006.gada Saeimas vēlēšanu kampaņā, par ko TP tika noteikts 5000 latu naudas sods, bet par līdzekļu atmaksāšanas pienākumu sūdzība tiesā tika iesniegta 2008.gada 21.maijā.

Svarīgākais