Vēlēšanām dots starts

© F64

Latvijā ir dots starts Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām. Šodien un rīt steidzīgākie vēlētāji var piedalīties iepriekšējā balsošanā, savukārt jau sestdien pie urnām dosies visi aktīvie vēlētāji. Tiesa, to politiķu uzvārdus, kuri turpmākos piecus gadus Latviju pārstāvēs Eiropā, uzzināsim tikai svētdien pusnaktī, kad Eiropā durvis vērs pēdējais no iecirkņiem.

No vakardienas vakara līdz 23. maija pēcpusdienai dažas stundas dienā visos vēlēšanu iecirkņos notiek iepriekšējā balsošana Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Attaisnojošs iemesls nav jāmin

Kā skaidro Centrālās vēlēšanu komisijas pārstāve Kristīne Bērziņa, iespēju doties uz iecirkni ātrāk var izmantot jebkurš vēlētājs, un, lai balsotu iepriekš, attaisnojošs iemesls nav jāmin. Tomēr, tāpat kā vēlēšanu dienā, arī iepriekšējās balsošanas dienās balsot drīkst tikai tajā vēlēšanu iecirknī, kurā vēlētājs reģistrēts. K. Bērziņa arī prognozē, ka šo iespēju varētu izmantot aptuveni 10% no reģistrētajiem vēlētājiem. «24. maijā iecirkņi durvis slēgs pulksten 20 un tad sāksies balsu skaitīšana. Lai gan Centrālā vēlēšanu komisija provizoriskos rezultātus zinās jau svētdien pa dienu, publiski tos paziņosim tikai pusnaktī, kad Itālijā darbu beigs pēdējais no iecirkņiem, kurā Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi varēja paust savu gribu,» klāstīja K. Bērziņa.

Mudina izmantot iespēju

Jāpiebilst, ka prognozes par vēlētāju aktivitāti EP vēlēšanās nav pārlieku optimistiskas. Politologi un eksperti akcentē, ka Latvijas iedzīvotājiem ir vāja izpratne par to, kāds ir Eiropas Parlamenta darbs, tā ietekme uz nacionālo valstu likumdošanu un cilvēku ikdienas dzīvi. Tieši tāpēc tiek sagaidīts, ka vēlēšanās piedalīsies ne vairāk kā 40% balsstiesīgo. Tiesa, partiju līderi un valsts augstākās amatpersonas tomēr mudina balsotājus doties pie urnām, lai paustu savu viedokli.

Premjerministre Laimdota Straujuma ir norādījusi, ka vēlēšanas ir demokrātiskākais no veidiem, kā vēlētāji var realizēt savas tiesības uz pašnoteikšanos. Savukārt kādreizējais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars, kurš Eiropas Parlamenta vēlēšanās startē ar pirmo numuru Latvijas Reģionu apvienībā, akcentē: lai gan Latvija ir neliela valsts, tomēr iespējas tikt sadzirdētām Eiropā visām valstīm ir līdzvērtīgas. «Eiropas Parlaments ir liela tribīne, ko var izmantot katrs deputāts. Un tikai no paša politiķa aktivitātes, pašaizliedzīguma un ieinteresētības būs atkarīgs, vai viņa pārstāvētās valsts viedoklis tiks sadzirdēts.»

Ietekmē ikdienu

Tikmēr daudzi eksperti uzskata, ka EP vēlēšanās uzvaras laurus plūks tās pašas partijas, kas ir bijušas Saeimas vēlēšanu uzvarētājas, un valdības vadošais spēks, t. i., partijas Saskaņa un Vienotība. Saskaņas saraksta līderis Boriss Cilēvičs sarunā ar Neatkarīgo uzsver – līdz pat 80% no likumiem, ar ko ikdienā strādā Latvijas Republikas Saeima, tā vai citādi ir pakļauti Eiropas Savienības regulējumam. «Tas nozīmē, ka Latvijas vēlētājam nebūtu pārāk zemu jānovērtē tas, cik būtiski Eiropas Parlamenta darbs ietekmē mūsu dzīvi,» bija pārliecināts B. Cilēvičs «Ja balsotāji nepiedalīsies vēlēšanās, mūsu dzīvi lems citi.»

VIEDOKĻI

Jānis DINEVIČS, Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija:

– Dalība vēlēšanās katras nacionālas valsts iedzīvotājiem ir vienīgā iespēja reāli izpaust savu viedokli. Turklāt Eiropas Parlaments ir vienīgā tieši vēlētā institūcija Eiropas Savienībā, tāpēc tās pilnvarām nākotnē būtu jāpieaug, lai pieaugtu arī vēlētāju ieinteresētība piedalīties balsojumā.

Mārtiņš BONDARS, Latvijas Reģionu apvienība:

– Briselē tiek pieņemti ļoti daudzi lēmumi, kas skar katra Latvijas iedzīvotāja ikdienu. Taču mūsu valsts iedzīvotājiem šī apziņa vēl ir sveša, jo līdzšinējie Eiropas Parlamenta deputāti savus pienākumus nepildīja godprātīgi. Lai saprastu, kāda ir Briseles ietekme uz Latviju, vēlētāji par to nepārtraukti jāinformē, savukārt līdzšinējie deputāti ir bijuši kūtri sarunās ar cilvēkiem.

Alfrēds RUBIKS, Latvijas Sociālistiskā partija:

– Latvijas ieguvumi no dalības Eiropas Savienībā ir neapstrīdami. Bez naudas, ko mums devusi Eiropa, Latvijai klātos ļoti smagi. Taču mūsu valsts valdība diemžēl nav mācējusi visas šīs finanses izmantot lietderīgi. Protams, lielo valstu balss Eiropas Parlamentā ir spēcīgāka nekā Latvijas, taču arī mēs, pašaizliedzīgi un prasmīgi strādājot, varam darīt Eiropai zināmu un sadzirdamu savu viedokli.

Andrejs ŽAGARS, Latvijas attīstībai:

– Eiropas Parlamentā jābūt pārstāvētiem cilvēkiem, kas var sadarboties vienā komandā, lai patiešām pārstāvētu Latvijas, nevis citu valstu intereses. Vēlētājiem ir jābalso par patriotiskiem, enerģiskiem cilvēkiem ar pieredzi starptautiskā arēnā – katra balss ir no svara, jo ES lēmumi jau tagad ietekmē 80% Latvijas likumdošanas.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.