Trēziņš: Krievija ir ieinteresēta atrisināt situāciju uz robežas

Krievijas interese atrisināt situāciju uz robežas ir nopietna, cits ir jautājums - cik ātri tas tiks izdarīts, biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Latvijas autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" prezidents Valdis Trēziņš.

Kā ziņots, Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas delegācijas divu dienu sarunās vienojušās par konkrētiem soļiem pastiprinātās kontroles pārtraukšanai uz Krievijas robežas, tiek pieļauts, ka situācija varētu normalizēties jau nākamās nedēļas pirmajā pusē.

"Man nav pamata neticēt, ka problēma tiks nopietni risināta, ja jau uz Rīgu bija atbraukuši pārstāvji no Krievijas Federālā muitas dienesta," skaidro Trēziņš, piebilstot, ka parasti šī dienesta pārstāvji vizītēs nedodas, jo "parasti visi brauc pie viņiem".

"Tagad situācija uz robežas ir saasinājusies kā nekad, un viņi saprot, ka tā jārisina," skaidro asociācijas prezidents.

Jau šodien vakarā "Latvijas auto" iesniegs pirmos Latvijas priekšlikumus. "Es tagad braucu uz vilcienu, lai atdotu Krievijas pusei priekšlikumus. Mēs tā arī solījām vai nu šodien, vai pirmdien. Paspējām šodien, ņemot vērā, ka ir kritiska situācija uz robežas," skaidro Trēziņš.

Viņš izsaka cerību, ka tikpat ātra reakcija būs no Krievijas puses. "Pēc šodienas sarunām var spriest, ka šo problēmu Krievija atrisinās, jautājums tikai - cik ilgā laikā. Vai tas būs līdz Ziemassvētkiem vai Jaunajam gadam. Krievijā atcelt kaut ko ir gara procedūra. Vai viņi varēs ātri?" retoriski jautāja Trēziņš.

Jebkurā gadījuma esot skaidrs, ka būs negatīvs iespaids kā uz Latvijas, tā uz citu valstu autopārvadātāju biznesu. Cietīšot arī Polijas, Lietuvas, arī Krievijas autopārvadātāji, jo rinda uz robežas ir viena.

Trēziņam radusies pārliecība, ka lēmuma pamatā pastiprināt Latvijas autopārvadātāju kontroli uz robežas "no politikas nav ne smakas, tā ir tīri ekonomiska lieta". Krievijas problēma esot tā, ka nepildās valsts budžets, bet muita Krievijā dodot nopietnu pienesumu budžetam. "Šādi lēmumi ir vērsti vienīgi un tikai, lai papildinātu kasi, un tagad viņi ķer, ko var."

Kā ziņots, šonedēļ Rīgā notiek Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas sadarbībai ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sfērā Transporta grupas sanāksme.

Sarunās esot panākta vienošanās par konkrētām darbībām, lai novērstu Krievijas norādītos pārmetumus attiecībā pret Latvijas autopārvadātājiem.

Tika nolemts, ka Latvijas autopārvadātāju asociācija "Latvijas auto" līdz 21.decembrim sagatavos priekšlikumus Krievijas muitas vadībai, kā segt negodprātīgo mūsu valsts autopārvadātāju radītos zaudējumus kaimiņvalstij, kas pārsniedz apdrošināšanas limitu, skaidro SM.

Savukārt Krievijas puse apņēmusies pēc iespējas īsākā laikā izskatīt Latvijas piedāvājumu un, iespējams, jau nākamnedēļ pirmajā pusē apturēt pastiprināto kontroli uz Krievijas robežas.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss novērtēja konstruktīvo delegāciju darbu un rastos risinājumus pārvadājumu problēmām.

Kā ziņots, Krievijas Federālais muitas dienests 15.decembrī pēc iepriekš izteiktajiem brīdinājumiem ieviesis papildu muitas kontroles pasākumus attiecībā uz Latvijas autopārvadātājiem, un tie paredz apstiprinājuma saņemšanu par dokumentācijā norādītā kravu saņēmēja reģistrāciju saņēmēja muitas iestādē, kā arī atpakaļceļā - izbraucot no Krievijas - informāciju par kravas piegādi muitas iestādei.

Šīs informācijas pieprasīšanas un saņemšanas process ilgst vairākas dienas, kuras kravas automašīnai jāpavada uz robežas.

Ilgstošā aizkavēšanās uz robežas rada būtiskus zaudējumus Latvijas pārvadātājiem. Asociācija ir saņēmusi informāciju, ka kravu īpašnieki, pēc tam kad ir uzzinājuši par Krievijas īstenotajiem pasākumiem, sāk atteikties no Latvijas pārvadātāju pakalpojumiem, bažījoties, ka kravas netiks piegādātas savlaicīgi.

Zaudējumus cieš arī ātri bojājošos kravu piegādātāji, jo automašīnās esošās kravas sakarā ar ilgstošo stāvēšanu uz robežas bojājas.

Krievija pamato realizētās sankcijas ar Latvijas pārvadātāju izdarītajiem Krievijas muitas likumdošanas pārkāpumiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais