Deputāti gatavi vērtēt PVN likmes samazināšanu pārtikai

© Kaspars Krafts, f64

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija plāno lūgt valdību izvērtēt, vai iespējams samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi pārtikai.

Komisija saņēmusi portāla "Manabalss.lv" kolektīvo iesniegumu par PVN likmes pazemināšanu, ko ir parakstījušas 13 400 personas.

Kā iesniegumā Saeimai norāda kolektīvās iniciatīvas pārstāvis Normunds Grostiņš, lielākajā daļā Eiropas Savienības pārtikai ir piemērota pazemināta PVN likme, atsevišķās valstīs pārtikai pat vispār nav piemērots PVN. Iniciatīvas autori aicina arī Saeimu noteikt pazemināto PVN likmi pārtikai Latvijā, jo lielai daļai iedzīvotāju izdevumi par pārtiku ir būtiski liela izdevumu daļa.

Uz komisijas sēdi bija ieradusies arī Latvijas Celiakijas pacientu biedrības "Dzīve bez glutēna" pārstāve Irina Rubinčika, kas stāstīja, ka PVN likmes samazināšana pārtikai nepieciešama arī celiakijas pacientiem, kuriem speciālā pārtika izmaksā aptuveni četras reizes dārgāk nekā tā, ko var lietot cilvēki, kuriem nav uzstādīta šāda diagnoze.

Gadījumā, ja PVN pārtikai samazinātu līdz 12%, tas būtu 10% samazinājums pārtikai. Līdz ar to, ja vidēji gadā celiakijas pacients pārtikai tērē ap 1200 eiro, ietaupījums būtu 120 eiro.

Ja valsts izmaksā pabalstu bērniem līdz 18 gadu vecumam 106 eiro mēnesī, pēc 18 gadu sasniegšanas pabalsts vairs netiek izmaksāts, un jaunietis vairs nevar atļauties iegādāties speciālo pārtiku. Savukārt citās valstīs pabalsts tiek izmaksāts arī pieaugušajiem pārtikas iegādei.

Uz sēdi uzaicinātie Veselības ministrijas pārstāvji gan atzina, ka PVN samazināšana diez vai dos vajadzīgo rezultātu. Vēlamāk būtu pabalsta palielināšana. Turklāt Labklājības ministrija patlaban veicot aprēķinus par pabalsta izmaksāšanu studentiem speciālās pārtikas produktu iegādei.

Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (SC) aģentūrai LETA stāstīja, ka komisija varētu vērsties pie valdības, lai tā izvērtē iespēju samazināt PVN likmi pārtikai. Jo īpaši atbalstāma būtu PVN likmes samazināšana Latvijā ražotajiem pārtikas produktiem, ņemot vērā, ka tai ir liela konkurence ar eksportēto pārtiku. PVN samazināšana gan nenotiktu šogad vai nākamgad, bet gan pēc vairākiem gadiem, jo citādi tas būtu pretrunā ar likumu par valsts budžetu turpmākajiem trim gadiem, kā arī Satversmi, skaidroja Orlovs.

Tomēr nākotnē būtu nepieciešams samazināt PVN likmi pārtikai, atzina deputāts. Iespējams, ka būtu jāpasūta arī kāds jauns pētījums, kurā izanalizētu PVN samazināšanas ietekmi visām iesaistītajām pusēm.

Svarīgākais