"Zaļo" darba kārtībā nav līguma pārskatīšanas ar "Latvijai un Ventspilij"; "zemnieki" nekomentē

Latvijas Zaļās partijas (LZP) darba kārtībā nav jautājuma par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) līguma ar partiju "Latvijai un Ventspilij" pārskatīšanu, savukārt Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Liepājas partijas vadība šo jautājumu nekomentē.

Pēc Ventspils domes priekšsēdētāja, "Latvijai un Ventspilij" līdera Aivara Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem viņam izcēlusies asa vārdu apmaiņa ar vienu no LZP līderiem, aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Ministrs jau paziņojis, ka Lemberga izteikumi ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, tāpēc aizsardzības ministrs plāno pieprasīt sasaukt ārkārtas Nacionālās drošības padomi, lai izvērtētu Lemberga darbības un lemtu par rīcību attiecībā uz Lemberga darbībām.

LZP nav un nekad nav bijis līgums ar "Latvijai un Ventspilij", bet tāds ir ZZS, aģentūrai LETA uzsvēra Zaļās partijas valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars. LZP darba kārtībā nav jautājuma par ZZS līguma ar partiju "Latvijai un Ventspilij" pārskatīšanu, lai gan jebkurai situācijai ir sava robeža un savs mērs. Vaicāts, vai pašlaik tas ir sasniegts, politiķis norādīja, ka tas vēl ir jāvērtē un ir nepieciešams uzklausīt aizsardzības ministru Vējoni un uzzināt situācijas nianses.

ZZS valdes lēmums paredz, ka apvienības viedokli par aizsardzības jautājumiem sniedz Vējonis. LZP valdes priekšsēdētājs akcentēja, ka Zaļajai partijai ir skaidra nostāja, ka NATO bija un ir Latvijas drošības garants, un NATO ir arī jāvērtē kā mūsu karaspēks. Tavars pieļāva, ka pašreizējā situācija izveidojusies, jo Lembergs un Vējonis šo jautājumu nav paguvuši izrunāt, un ka šī lieta būtu jārisina mierīgāk un bez tik milzīgas ažiotāžas.

Pastāv iespēja, ka ZZS valde pārrunās šo jautājumu, ja kāds to aktualizēs, norādīja Tavars. Viņš vērsa uzmanību, ka "Latvijai un Ventspilij" deputāti Saeimā Dana Reizniece-Ozola (ZZS) un Jānis Vucāns (ZZS) ir pauduši atbalstu NATO, savukārt Lemberga sacītais jāvērtē kā viņa personīgais viedoklis.

Latvijas Zemnieku savienības (LZS) priekšsēdētājs Augusts Brigmanis izvairījās komentēt jautājumu par LZS turpmāko sadarbību ar "Latvijai un Ventspilij", norādot, ka jautājums saistībā ar NATO karavīriem šodien tiks pārrunāts koalīcijas padomes sēdē.

Arī Liepājas partijas priekšsēdētājs Uldis Sesks atteicās sniegt komentārus, norādot, ka viņam nav laika, aicinot par Lemberga izteikumiem atbildību prasīt pašam politiķim. Iepriekš komentējot Lemberga izteikumus, ka NATO karaspēka ievešana Latvijā ilgtermiņā apdraudēs Latvijas ekonomiskās un drošības intereses, Sesks ir izteicies, ka, "iespējams, kolēģis varēja izmantot iespēju paklusēt".

Kā ziņots, veidojot ZZS deputātu kandidātu sarakstu 12.Saeimas vēlēšanās, sadarboties plāno LZP, LZS, Liepājas partija, "Latvijai un Ventspilij" un Līvānu Politiskā apvienība, iepriekš norādīja Brigmanis.

Jau vēstīts, ka Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram, kurā par NATO karavīru izdarībām Ventspils pilsētā lūdzis Rasmusenu atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai. Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP) un aizsardzības ministram Raimondam Vējonim (ZZS), un tajā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā "Open Spirit 2014" iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Jūrnieks bija cietis incidentā netālu no kādas izklaides vietas Ventspilī.

Aizvadītajās brīvdienās slimnīcas traumpunktā medicīniskā palīdzība sniegta vēl dažiem NATO jūrniekiem, kuri iekūlušies incidentos, apmeklējot naktsklubus Ventspilī. Pārējo cietušo traumas gan bijušas vieglākas, un pēc medicīniskās palīdzas saņemšanas uzturēties slimnīcā viņiem vairs nav bijis nepieciešams.

RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica aicina ZZS izskaidrot situāciju, ka viņu sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" valdes priekšsēdētājs Aivars Lembergs izplata "absurdus un Latvijas prestižu un drošību graujošus paziņojumus".

Lemberga izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai, uzskata aizsardzības ministrs, Lemberga politiskais sadarbības partneris Vējonis.

Svarīgākais