Latvija Eiropas Padomē nosoda Krievijas rīcību

© F64

Eiropas Padomes (EP) Ministru komitejas sanāksmē Latvija aicināja sniegt politisko atbalstu Ukrainai un nosodīja Krievijas rīcību, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Sanāksmē, kas 5. un 6.maijā norisinās Vīnē, Latvijas delegāciju vada ĀM parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs (RP).

Sanāksmes dalībnieku uzmanības centrā ir situācija Ukrainā. Latvijas delegācijas vadītājs norādīja, ka Krievijas rīcība šajā valstī ir pretrunā ar starptautiskajām tiesībām, tostarp ar EP statūtiem, principiem un vērtībām. Viņš aicināja EP dalībvalstis sniegt Ukrainai politisko atbalstu un atzīmēja, ka 25.maijā gaidāmās prezidenta vēlēšanas būs svarīgas, lai nodrošinātu mieru un demokrātisko attīstību valstī.

Uzrunājot sanāksmes dalībniekus, Makarovs uzsvēra: "Šajā Eiropas Padomei nozīmīgajā 65.gadadienā ir svarīgi visām dalībvalstīm strādāt kopā, lai saglabātu un uzturētu dzīvas tās augstās vērtības, uz kuru pamata savulaik dibināta šī organizācija."

Ministru komitejas sesijas laikā EP ģenerālsekretārs Turbjērns Jaglanns prezentēja ziņojumu par situāciju dalībvalstīs demokrātijas, cilvēktiesību un likuma varas jomā. Sanāksmes dalībnieki pieņēma lēmumus par to, kā ilgtermiņā nodrošināt Eiropas Cilvēktiesību konvencijas sistēmas efektivitāti, kā arī attīstīt sadarbību ar Eiropas Savienību un kaimiņu reģioniem. Sanāksmē notika arī delegācijas vadītāju darba pusdienas, kurās tika pārrunāta aktuālā situācija Ukrainā.

Pasākumā piedalījās pārstāvji no 47 EP dalībvalstīm, no kuriem 30 ministru līmenī, kā arī pārstāvji no piecām novērotājvalstīm (ASV, Japāna, Kanāda, Meksika, Vatikāns) un EDSO.

Sesijas laikā Eiropas Padomes Ministru komitejas prezidentūru no Austrijas pārņēma Azerbaidžāna, kas vadīs Ministru komitejas darbu nākamos sešus mēnešus.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais