Straujuma paraksta rīkojumu par Cilinska atbrīvošanu no amata

© F64

Saistībā ar valdības lēmuma nepildīšanu par nepiedalīšanos 16.marta gājienā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) piektdienas vakarā oficiāli pieprasījusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Eināra Cilinska (VL-TB/LNNK) demisiju.

Straujuma uzsver, ka šādu lēmumu ir spiesta pieņemt, jo Cilinskis gan viņai personīgi, gan arī publiski apliecinājis, ka neievēros valdības lēmumu, aģentūru LETA informēja premjerministres padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Andis Blinds.

Pēc Straujumas domām, Cilinskis šādā veidā palielina riskus atsevišķu radikāli noskaņotu grupu provokācijām.

15.martā un 16.martā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumus pildīs kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), savukārt no 17.marta - tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK).

Kā ziņots, Cilinskis piektdien žurnālistiem paziņoja, ka piedalīsies 16.marta pasākumos - gan dosies leģionāru atceres gājienā pie Brīvības pieminekļa, gan dievkalpojumā, gan arī dosies uz piemiņas vietu Lestenē. Viņš uzsvēra, ka to darīs nevis kā ministrs, bet gan kā Latvijas pilsonis.

Pēc Cilinska domām, viņam 16.marta pasākumos jāpiedalās, jo tautai, kas neciena savus varoņus, nav nākotnes. "Kā Latvijas patriots es nevaru rīkoties citādi, jo arī manai dzīvei nav lielas jēgas bez Latvijas ar nākotni," izteicās politiķis. Ministrs klāstīja, ka Lestenē viņš godina tos karavīrus, kas ar savu dzīvību un asinīm cīnījās pret boļševisma režīmu. Ministram pilsoņa tiesības un politiskā pārliecība nevar tikt liegta, uzsvēra Cilinskis.

Pēc šī nodoma paziņošanas Straujumai nekas cits neatlika kā parakstīt rīkojumu par ministra atbrīvošanu no amata. Cilinskis arī ceturtdien, tiekoties ar valdības vadītāju, apliecināja, ka gājienā piedalīsies. Piektdien viņš papildus to izdarīja publiski.

Kā aģentūrai LETA sacīja Blinds, piektdienas vakarā aprit 48 stundas, kopš Straujuma brīdinājusi koalīcijas partnerus par savu rīcību gadījumā, ja ministrs lēmumu nemainīs. Atbrīvot ministru no amata ir ne tikai viņas tiesības, bet arī pienākums, jo ministrs nav ievērojis valdības lēmumu. Straujuma atgādina, ka Cilinskim bija iespēja izvērtēt savu piedalīšanos vai nepiedalīšanos 16.marta pasākumos.

Kā ziņots, valdība šonedēļ nobalsoja par ministru nepiedalīšanos 16.marta leģionāru atceres gājienā, savukārt divas dienas vēlāk Straujuma koalīcijas partnerus oficiāli brīdināja, ka atbrīvos Cilinski no amata, ja viņš neievēros šo lēmumu.

Pret minēto lēmumu iestājās nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, un viens no tās līderiem Raivis Dzintars norādīja, ka valdība nav kompetenta lemt, kā pareizi godināt karavīrus, vienlaikus gan apvienība darīja zināmu, ka Cilinska demisijas dēļ tā koalīciju nepametīs.

Cilinskis, kurš līdz valdības lēmumam apgalvoja, ka gājienā piedalīsies, arī pēc Ministru kabineta lēmuma un Straujumas brīdinājuma savu nodomu nemainīja. Arī piektdien, sasaucot speciālu preses konferenci, viņš izklāstīja savus argumentus, kāpēc piedalīsies gājienā.

Pēdējās nedēļās valdošās koalīcijas partneru - "Vienotības" un nacionālās apvienības - politiķiem bija domstarpības par ministru dalību 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa. Sākotnēji gan tikai neoficiāli izskanēja, ka gadījumā, ja kāds no nacionālās apvienības ministriem piedalīsies pasākumos pie Brīvības pieminekļa, varētu lemt par viņa atlaišanu no amata.

No ministriem gan vienīgais, kurš bija plānojis piedalīties publiskajos pasākumos, bija Cilinskis, kurš to darot jau 16 gadus.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais