ĀM: Krievijas vēstniekam Putina preses konferences stenogramma Āboltiņai bija jāsūta caur ministriju

© F64

Krievijas vēstniekam Latvijā Aleksandram Vešņakovam Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses konferences stenogrammas nosūtīšana Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) bija jāveic caur Ārlietu ministriju (ĀM), aģentūrai LETA pauda ĀM vēstnieks preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Vēstniekiem atbilstoši ierastai diplomātiskajai praksei ir tiesības informēt mītnes zemes valsts institūcijas par savas valsts prezidenta viedokli, taču visas oficiālās lietas ar uzņemošo valsti, kuras nosūtošā valsts uzticējusi pārstāvniecībai, kārtojamas ar vai caur uzņemošās valsts ĀM, paskaidroja Eihenbaums.

Eihenbaums sacīja, ka var pilnībā piekrist Saeimas priekšsēdētājai, ka Krievijas prezidenta preses konference nesniedza atbildes uz starptautiskās sabiedrības bažām par situācijas eskalāciju Ukrainā. "Šādi vērtējumi nedz mazina saspīlējumu, nedz dod risinājumu. Latvija un visa starptautiskā sabiedrība to joprojām gaida," pauda ĀM preses sekretārs.

Tomēr ĀM pārstāvis neatbildēja, vai vēstniekam tiks izteikts kāds nosodījums, atbildot, ka ministrija ar Krievijas vēstniecību ir "regulārā kontaktā".

LETA jau ziņoja, ka Vešņakovs ceturtdien nosūtīja Āboltiņai Putina preses konferences stenogrammu, kurā viņš atbild uz jautājumiem par situāciju Ukrainā.

Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka šāda rīcība varētu būt saistīta ar to, ka šodien Saeimā notiek debatēs par paziņojumu, kurā plānots paust stingru nosodījumu Krievijas militārajai agresijai Ukrainā. Šādi varētu tikt mēģināts parādīt, ka ir "vienas pareizās domas", kā arī ietekmēt parlamenta viedokli, pieļauj Āboltiņa.

Īsajā vēstulē Vešņakovs skaidro, ka nosūta Putina preses konferences stenogrammu, kas bija saistīta ar situāciju Ukrainā. Vēstulei pievienota apjomīga izdruka ar žurnālistu jautājumiem un Putina atbildēm.

Āboltiņa Saeimas sēdē arī informēja Saeimas deputātus, ka ir saņemta šāda vēstule no Vešņakova.