Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

ES pārtrauks jebkādu dialogu ar Krieviju, ja situācija Ukrainā neuzlabosies

© F64

Eiropas Savienība (ES) ir gatava pārtraukt jebkādu dialogu ar Krieviju, ja tuvākajā laikā situācija Ukrainā un Krimas pussalā neuzlabosies, aģentūrai LETA pēc ES Padomes sēdes šodien pastāstīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Eiropadome šodien pieņēmusi kopīgu paziņojumu, kurā norāda, ka lēmums par referendumu, lai atdalītu Krimu no Ukrainas, ir nelikumīgs, un vienojās par trīs posmu soļiem, ja situācija Ukrainā tuvākajā laikā neuzlabosies.

Ja Krievija nemainīs savu rīcību par labu Ukrainai, ES nekavējoties pārtrauks jebkādu dialogu ar Krieviju, tiks arī apturētas sarunas par jauno partnerības līgumu, kā arī apturēta G8 samita sagatavošana, klāstīja Straujuma.

Ja dažu nākamo dienu laikā neuzlabosies situācija, nākamais solis būs ieceļošanas ES liegums Krievijas amatpersonām, finanšu līdzekļu iesaldēšana un ES-Krievijas samita atcelšana.

Ir iespējams arī trešais rīcības solis, ja situācija vēl vairāk pasliktināsies. ES ir gatava apsvērt citu plašu pasākumu ieviešanu, kas saistīti ar dažādām ekonomiskām darbībām. Konkrētus soļus gan Straujuma neminēja.

Padomes sēdē šodien atbalstīts arī lēmums pēc iespējas ātrāk parakstīt ES-Ukrainas partnerības līguma politisko daļu un lēmums par ātrāku darbu vīzu režīmu atvieglojumu ieviešanai ar Ukrainu.

Straujuma uzskata, ka šodien pieņemtie lēmumi ir pietiekami stingri, turklāt ES dalībvalstis atzina Ukrainas integritāti kā neapšaubāmu faktu. "Kopumā uzskatu, ka šis ir saturīgs paziņojums, kas sagatavots ar konkrētiem pasākumiem," sacīja Straujuma.

ES dalībvalstis arī atzinīgi novērtējušas sagatavoto palīdzības paketi Ukrainai 11 miljardu eiro vērtībā.

Jau ziņots, ka Briselē ES dalībvalstu līderi šodien pulcējās uz ārkārtas sanāksmi, lai lemtu par rīcību saistībā ar situāciju Ukrainā.

LETA arī ziņoja, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Oficiāli Krievijas bruņoto spēku iebrukums Ukrainas teritorijā vēl nav sācies, tomēr Krievijas bruņutehnika un armijas karavīri formās bez uzšuvēm jau pirms vairākām dienām pameta militārās bāzes teritoriju un ieņēma pozīcijas Krimas pussalas teritorijā.