Lai mazinātu vardarbību, groza likumus un plāno apmācīt policistus

© F64

Lai mazinātu vardarbību ģimenē, tostarp pret sievietēm un bērniem, 31.martā spēkā stāsies virkne likuma grozījumu, kā arī paredzētas policijas darbinieku apmācības, aģentūrai LETA pastāstīja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Likumprojektu izstrāde sākusies jau 2010.gada nogalē. Kopumā grozījumi tiks veikti četros likumos - Civilprocesa likumā, Bērnu tiesību un aizsardzības likumā, Krimināllikumā un likumā "Par policiju". LETA jau ziņoja, ka pēdējos no minētajiem grozījumiem Saeima šodien pieņēma trešajā, galīgajā lasījumā.

Civilprocesa likumā izstrādātajos grozījumos būs noteikta kārtība, kādā tiesa uz motivētā prasītāja jeb apdraudētās personas pieteikuma pamata atbildētājam jeb personai, kura rada draudus, var piemērot pagaidu aizsardzības līdzekļus pret vardarbību.

Grozījumi paredz pienākumu draudu radītājam atstāt mājokli, kurā pastāvīgi dzīvo apdraudētā persona, kā arī aizliegumu draudu radītājam tajā atgriezties un uzturēties. Tāpat grozījumi paredz aizliegumu draudu radītājam šim mājoklim atrasties tuvāk par tiesas lēmumā minēto attālumu.

Grozījumos būs noteikts aizliegums draudu radītājam uzturēties noteiktās vietās, satikties ar apdraudēto personu vai uzturēt ar to fizisku, kā arī vizuālu saskari. Draudu radītājam būs aizliegts arī jebkurā veidā sazināties ar apdraudēto personu, kā arī ar citu personu starpniecību organizēt sazināšanos vai satikšanos.

Draudu radītājam tāpat būs liegts izmantot apdraudētā datus. Papildus minētajam tiesa vai tiesnesis var noteikt draudu radītājam citus aizliegumus un pienākumus, kuru mērķis ir nodrošināt apdraudētā pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Valsts policijas uzdevumos būs noteikts pienākums veikt šo tiesas nolēmumu pildīšanas kontroli.

Likumā "Par policiju" izstrādātie grozījumi noteikts kārtību, kādā policija augsta vardarbības riska gadījumos uz apdraudētas personas pieteikuma pamata var pieņemt lēmumu noteikt draudu radītājam par pienākumu uz laiku līdz astoņām dienām atstāt mājokli, kurā dzīvo apdraudētā persona. Tāpat policija varēs noteikt aizliegumu draudu radītājam kontaktēties ar apdraudēto.

Savukārt Krimināllikumā izstrādāti grozījumi, lai noteiktu kriminālatbildību par tiesas nolēmuma par pagaidu aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu.

IeM ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu, lai noteiktu kārtību, kādā tiks pieņemti policijas lēmumi par nošķiršanu. Noteikumu projekts arī paredzēs kārtību, kādā policija veiks tiesas nolēmumu pildīšanas kontroli, kā arī kārtību, kādā tiks veikta vardarbīgo personu uzskaite.

Vienlaikus policistiem, kuri ikdienā strādā ar minētajiem gadījumiem, notiks apmācības. Kopumā apmācības izies gan iecirkņu inspektori, gan patruļpolicija, gan pašvaldības policijas darbinieki, lai policisti, kuri dodas uz pirmo izsaukumu, būtu spējīgi problēmu identificēt un atbilstoši rīkoties.

Kā LETA jau ziņoja, Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras pētījumā atklājies, ka katra trešā sieviete ES cietusi no fiziska vai seksuāla uzbrukuma.

12 mēnešu periodā pirms pētījuma no fiziskiem uzbrukumiem ES cietuši 13 miljoni sieviešu un 3,7 miljoni tikušas izvarotas vai piedzīvojušas seksuāla rakstura uzbrukumu.

Svarīgākais