IeM: Nepieciešams papildus finansējums prostitūcijas apkarošanai

© F64

Lai varētu kriminalizēt prostitūcijas pakalpojumu pirkšanu, ir nepieciešams papildu finansējums un citu ministriju iesaiste, aģentūrai LETA pauda Iekšlietu ministrijā (IeM).

Ministrija piekrīt Eiropas Parlamenta rezolūcijā minētajam, ka piespiedu vai brīvprātīga prostitūcija ir cilvēku cieņu aizskaroša un kā vērtība - nepieņemama.

Kā galveno aspektu IeM norāda nepieciešamību novērst nepilngadīgo personu iesaistīšanos prostitūcijā, kā arī novērst to personu iesaistīšanu prostitūcijā, kurām tas noteikts piespiedu kārtā pret savu gribu. Pēc Krimināllikuma grozījumu pieņemšanas Saeimā par nepilngadīgas personas prostitūcijas pakalpojumu izmantošanu tiks noteikta kriminālatbildība.

Valstīs, kur pastāv aizliegums pirkt prostitūtu pakalpojumus, tas ticis ieviests vienlaikus ar vismaz trīs citiem pasākumiem, norāda IeM. Tāpēc arī Latvijai "jāizpilda savi mājasdarbi", pirms varētu praksē ieviest saukšanu pie kriminālatbildības par šo pakalpojumu pirkšanu.

Pirmkārt, jāizglīto sabiedrība, veidojot informatīvas un izglītojošas kampaņas par to, ka cilvēka ķermeņa tirgošana sabiedrībai kā vērtība nav pieņemama. Šādām kampaņām nepieciešams finansējums, pauž IeM.

Kā otru aspektu IeM izdalījusi papildu apmācības un tehniskā nodrošinājuma vajadzības Valsts policijas darbiniekiem, jo, pastāvot jebkuram aizliegumam, pieprasījums tiek nodrošināts pagrīdes tirgū. No policijas tas prasīs vairāk resursu, lai pierādītu un identificētu to, kas tiks slēpts.

Policijai ir pieredze darbā gan ar legālā, gan nelegālā tirgus kontroli, taču no resursu viedokļa tās ir krietni vien atšķirīgas pozīcijas. Tāpat šajā gadījumā nepieciešams ņemt vērā citu valstu pieredzi, norāda IeM.

Kā pēdējo nepieciešamo pasākumu ministrija norādījusi nepieciešamību domāt arī par īpašu programmu, kas strādās ar krimināli sodītajiem pakalpojumu pircējiem. Tas nepieciešams, lai nepieļautu recidīvu. Programmas izstrādei un īstenošanai būtu jāpiesaista Veselības ministrijas un Labklājības ministriju speciālisti.

Jau ziņots, ka februāra beigās pieņemtajā Eiropas Parlamenta rezolūcijā teikts, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm jāsamazina prostitūcijas pieprasījums, sodot seksuālo pakalpojumu pircējus, nevis prostitūtas.

Rezolūcijā uzsvērts, ka prostitūcija - piespiedu vai brīvprātīga - ir cilvēka cieņu un tiesības aizskaroša, kā arī parlaments aicina dalībvalstis meklēt gala stratēģijas un alternatīvus ienākumu avotus sievietēm, kuras vēlas pārtraukt nodarboties ar prostitūciju.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais