Pensionāri pagaidām neatcels šomēnes plānotos piketus

Latvijas Pensionāru federācija (LPF) pagaidām neplāno atcelt 13.martā paredzētās protesta akcijas, aģentūrai LETA pastāstīja federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš. Kā ziņots, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) šodien intervijā Latvijas Radio pauda viedokli, ka šis nav īstais brīdis, kurā būtu nepieciešams piketēt pensionāriem.

Viņa sacīja, ka piketi nav apdraudējums valsts drošībai, tomēr situācijā ar Krimas pussalā notiekošo arī Latvijā ir jāuzmanās no dažādām provokācijām. Ir jāskatās, vai šādi piketi nepāraug ielu vardarbībā, norādīja Āboltiņa.

Siliņš teica, ka šodien par minēto apspriedies ar Saeimas priekšsēdētāju. "Mēs ļoti labi saprotam Āboltiņas norūpēšanos par šo lietu, jo nav izslēgts, ka to varētu izmantot arī kādi citi spēki," sacīja Siliņš. Viņš gan norādīja, ka 13.martā gaidāmās protesta akcijas pagaidām nav plānots atcelt. Par to 10.martā spriedīšot LPF dome, uz kuras sēdi aicināta arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Siliņš pieļāva, ka protesti varētu tikt atcelti vai atlikti tad, ja līdz 13.martam tiks ņemta vērā vismaz daļa pensionāru aicinājumu. Cerības tiek liktas arī uz šodien notikušo koalīcijas padomes sēdi, kurā Saeimas priekšsēdētāja solījusi aicināt partnerus vienoties par elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšanu, norādīja Siliņš.

Kā ziņots, LPF 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdības lēmumiem, kuri pasliktina Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni. Galvenais LPF pikets plānots pie Saeimas ēkas, Jēkaba ielā 11, no plkst.8.30 līdz 10.

Vienlaikus LPF aicinājusi pensionārus 13.martā organizēt atbalsta pasākumus visā Latvijā pie pašvaldību ēkām. "Daudziem atbraukt uz Rīgu ir pārāk dārgi, jo nauda jākrāj elektrībai līdz rudenim. Pēc tam varbūt būs jāpāriet pie svecītēm," aģentūrai LETA iepriekš sacīja pensionāru priekšstāvis Andris Siliņš.

"Visi pēdējā laikā pieņemtie likumdošanas akti būtiski pasliktina pensionāru dzīves līmeni. Elektroenerģijas tirgus atvēršana, augošais nekustamā īpašuma nodoklis, nesaprotami lēmumi par komunālo pakalpojumu, piemēram, atkritumu izvešanas apmaksu, cenu celšanās pēc eiro ieviešanas - tā ir vesela buķete jautājumu," skaidroja Siliņš.

LPF vadītājs norādīja, ka pensionāri ir noskaņoti radikālām darbībām, kas galvenokārt izpaudīšoties gaidāmajās vēlēšanās, taču viņš piebilda, ka "šodien ir pietiekami daudz pat ekstrēmu piedāvājumu un izteikumu par Latvijas Maidanu. Ne tikai pensionāri, bet arī daudz jaunāki cilvēki ir noraizējušies par to, kas notiks."

Pensionāru federācijas dome kategoriski pieprasa pārtraukt elektroenerģijas un gāzes tirgus atvēršanu, jo uzskata, ka neko citu kā cenu celšanos tas nedos. "Ja tā ir Eiropas Savienības (ES) prasība, tad ir pienācis laiks ES paskaidrot, kas mēs esam. Mums nav desmit reizes lielākas algas, kādas ir Eiropā, lai varētu maksāt tikpat, cik pārējās Eiropas valstis," uzsvēra Siliņš.

LPF nosūtījusi vēstules arī ES augstākajām amatpersonām, tostarp ES Padomes priekšsēdētājam Hermanam van Rompejam, lai informētu par situāciju Latvijā.

Svarīgākais