Nacionālā apvienība rosina "čekas maisus" atvērt jau 2015.gadā

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK šodien Saeimā iesniedza priekšlikumus, kas paredz tā sauktos "čekas maisus" atvērt jau 2015.gadā.

Tāpat priekšlikumi paredz, ka sadarbības fakta ar Valsts drošības komiteju (VDK) konstatācijai nevar būt noilguma.

VL-TB/LNNK norāda, ka iesniegtie grozījumi paredz tā sauktos "čekas maisus" atvērt jau 2015.gadā, nevis atlikt to vēl uz 30 gadiem, kā esot paredzēts pašreiz aktuālajos likuma grozījumos. Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V) iepriekš gan uzsvērusi, ka šāds apgalvojums par paredzētajiem likuma grozījumiem nav patiess.

Nacionālās apvienības priekšlikumi iesniegti likumprojekta "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" izskatīšanai otrajā lasījumā.

Priekšlikumi nepieciešami divu būtisku mērķu sasniegšanai. Pirmkārt, paredzēts, ka sadarbības fakta ar VDK konstatācijai nevar būt noilguma. Tas nozīmē, ka ierobežojumi, kas attiecas uz bijušās VDK darbiniekiem un iespējas šo sadarbības faktu pierādīt, būtu jāsaglabā uz neierobežotu laiku, pauž VL-TB/LNNK.

Otrkārt, paredzēts veikt komunistiskā okupācijas režīma represīvās un totālās kontroles sistēmas izgaismošanu atbilstoši likuma "Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personu sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu" būtībai, un tas nozīmē, ka jāparedz iespēju politiski vēsturiski un juridiski izpētīt un izvērtēt materiālo un morālo kaitējumu, ko VDK nodarījusi Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

Nacionālā apvienība uzskata, ka ir jāizgaismo ne tikai VDK represīvā darbība, bet arī jāparāda, ka komunistiskajā režīmā represiju pavēļdevēja bija Komunistiskā partija un režīma izpildvara - Ministru Padome, savukārt izpildītāja un organizētāja bija VDK un tās kadru darbinieki. VDK informatori kā pavēļu izpildītāji atradās represīvās piramīdas apakšā, un viņu nozīme nebija liela.

Līdz ar to priekšlikumu būtība ir pārnest atbildību no informatoriem uz galvenajiem represiju pavēļdevējiem un organizētājiem - Latvijas Komunistisko partiju (LKP), Ministru Padomi un kadru čekistiem. Tieši tādēļ jāpublicē Latvijas Komunistiskās (boļševiku) partijas/Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās Komitejas locekļu, Centrālās Komitejas Administratīvo daļu (atbildēja par represīvo institūciju darbību) vadītāju un vietnieku, LPSR Tautas komisāru padomes/Ministru Padomes priekšsēdētāju un vietnieku vārdi.

Savukārt informācija par VDK informatoriem būtu jāgūst ne tikai no LPSR VDK aģentūras kartotēkas kartītes informācijas, bet arī no citas Latvijā pieejamās VDK dokumentu informācijas, kas papildina VDK aģentūras kartotēkas informāciju, uzskata nacionālā apvienība.

Visa minētā informācija sagatavojama līdz 2016.gada 1.janvārim un publicējama reizē ar vēsturnieku un ekspertu zinātniskiem komentāriem par PSRS/LPSR varas sistēmu un LPSR drošības iestāžu vietu tajā, LPSR drošības iestāžu darbību un tās mērķiem, Latvijas valsts rīcībā esošajiem LPSR drošības iestāžu dokumentiem, tajos pieminētajiem LPSR drošības iestāžu darbiniekiem un informatoriem - vērtējot to, kādā mērā iespējams spriest par minēto personu sadarbību ar VDK, par šīs sadarbības apzināto raksturu, par tai sniegtajiem ziņojumiem un par citu VDK sniegto uzdevumu izpildi, kā arī vērtējot materiālo un morālo kaitējumu, ko VDK nodarījusi Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem.

"Pēc 30 gadiem daudziem, kuru vārdi atklātos "čekas maisos", vairs nebūtu iespējas sniegt skaidrojumu. Atstāt čekas ziņotāju jautājumu neatrisinātu vēl desmitgadēm ilgi nozīmē atteikties no iespējas pielikt punktu visdrūmākajam Latvijas vēstures posmam. Ir jānoslēdz attiecības ar pagātni, lai varētu dzīvot šodienai un nākotnei," priekšlikumu mērķi pamato nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 30.janvārī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumu projektu, kas paredz par vēl 30 gadiem pagarināt termiņu, lai likumā noteiktā kārtībā būtu iespējams konstatēt kādas personas sadarbības faktu ar VDK padomju laikā.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais