Deputāts Latkovskis lūdz skaidrojumu no Hipotēku bankas par ekspremjeram Birkavam piešķirto kredītu

Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (JL) ar atklātu vēstuli vērsies pie Latvijas Hipotēku un zemes bankas (LHZB) valdes, kurā pauž aizdomas par šīs bankas īpašo labvēlību pret ekspremjeru Valdi Birkavu.

Latkovskis pastāstīja, ka, tiekoties ar vēlētājiem, viņa rīcībā nonākusi informācija, ka LHZB 2006.gada pavasarī izsniedza kredītu 3,2 miljonu eiro (2,24 miljoni latu) apmērā bijušajam premjeram un ārlietu ministram, kādreizējam "Latvijas ceļa" priekšsēdētājam Valdim Birkavam četru zemes gabalu iegādei Rēzeknes novada Čornajas pagastā, kuru kopīgā platība ir 220 hektāri. Tā kā Birkavs ilgāku laiku neveica tekošos maksājumus bankai, minētie četri zemes īpašumi ir nodoti izsolē. Pēc Latkovska rīcībā esošās informācijas, visi īpašumi kopā šobrīd ir novērtēti mazāk nekā par 70 tūkstošiem eiro (49 000 latu).

Tā kā šādu darījumu slēgusi valsts banka ar sabiedrībā zināmu politiķi, kurš pārstāv ilggadēju varas partiju, un tā kā šī darījuma nosacījumi, iespējams, ir bijuši labvēlīgāki par hipotekāro vai citu kredītu ņēmēju līgumu nosacījumiem komercbankās. Tāpēc Latkovskis lūdz bankas valdi atbildēt, vai Latvijas valstij piederošā LHZB ievēroja visas iekšējās procedūras un izvērtēja visus riskus, izsniedzot kredītu Birkavam. Vai atbilst patiesībai informācija, ka vienīgā ķīla, izsniedzot kredītu, bija minētie zemes īpašumi? Vai uz analoģiskiem noteikumiem un apjomu aizdevumus var saņemt ikviens Latvijas pilsonis?

Latkovskis arī vēlas noskaidrot, vai LHZB, tātad nodokļu maksātāji, šajā gadījumā ir zaudējusi aptuveni trīs miljonus eiro un kādas ir LHZB iespējas atgūt zaudēto summu.

Saeimas deputāts arī jautā, vai LHZB vadība var garantēt, ka no valsts budžeta piešķirtie līdzekļi, kurus izmanto banka, tiek izmantoti uzņēmējdarbības attīstīšanai un citiem deklarētajiem mērķiem, nevis politiski spekulatīvu zaudējumu segšanai.

Svarīgākais