Kariņš: Nākamajā Eiroparlamentā būs daudz eiroskeptiķu no turīgajām valstīm

Nākamajā Eiroparlamentā (EP) būs daudz tā dēvēto eiroskeptiķu, kas pārsvarā nāk no turīgajām Eiropas valstīm, kuras vairs negrib maksāt tām dalībvalstīm, kam nauda ir vajadzīga, tostarp Latvijai, intervijā aģentūrai LETA pauž Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un arī nākamā sasaukuma deputāta kandidāts Krišjānis Kariņš (V).

Kariņš prognozē, ka nākamajā EP sasaukumā tādu deputātu būs diezgan daudz. Viņi varbūt nebūs viena saliedēta grupa, bet skaitliski viņu EP būs daudz. Tāpēc tradicionāli labējie, pie kuriem pieder arī Kariņš, un kreisie, kurus pārstāv sociāldemokrāti, būs daļēji zaudējuši daļu mandātu, atdodot daļu savu vēlētāju skeptiski noskaņotajiem.

Nacionālradikāļi, pēc Kariņa domām, arī ir eiroskeptiķi. "Varētu teikt, ka radikālais spārns ir nacionālie radikāļi, anarhisti, kā arī tie, kas negrib dot naudu nabadzīgākajām ES valstīm. Tie visi, manuprāt, ir jāvērtē kā radikāļi, kuri neiederas ne centriski labējos, ne centriski kreisajos, ne zaļajos, kas cīnās par tīru vidi, ne pat komunistos. Radikālā grupa būs liela," norāda Kariņš.

Jautāts, ar kādu piedāvājumu vēlētājiem "Vienotība" ies uz EP vēlēšanām, Kariņš atbild, ka pamatdoma būs uzstādījums - panākt, lai Latvijai būtu vislielākās izredzes ekonomikas izaugsmei, tautas labklājības celšanai. Nākamajos septiņos gados Latvija no ES fondiem saņems septiņus miljardus eiro. Faktiski tas mūsu valstij ir vēl viens gada budžets, tā ir nauda mūsu valsts attīstībai, kas nevienam nav jāatdod.

"Mums ir vajadzīga stipra un vienota Eiropa. Es nepiekrītu tiem, kas skandina, ka Eiropa mums nav vajadzīga. Mēs uzskatām gluži pretēji, ka Eiropa mums ir vajadzīga - galvenokārt kā vienots tirgus," uzsver Kariņš.

Pēc viņa domām, ES valstis turas kopā, lai nekas nemainītos, piemēram, Latvijai vislielākās izredzes attīstīt ekonomiku ir eksportējot, jo kopš krīzes mums tieši eksportējošais sektors ir tas, kas ir virzījis tautsaimniecību uz augšu. Šobrīd Eiropā ir nedaudz vairāk kā 500 miljoni iedzīvotāju vienotā tirgū, kur nav muitas tarifu, kur ir brīva preču pārvietošana, un mums ir svarīgi to saglabāt un panākt arī brīvu pakalpojumu plūsmu, lai Latvijas celtnieki varētu strādāt visās ES valstīs un pašreizējie šķēršļi tiktu noārdīti, norāda Kariņš.

Pieredze ne tikai Latvijas politikā parāda, ka tiem spēkiem, kas spēj turēties kopā, bieži veicas labāk, jo vēlētājiem ir lielāka ticība, ka šis politiskais spēks spēj pats ar sevi tikt galā, un, turoties kopā, viņi ir ietekmīgāks politiskais spēks arī ES mērogā. "Vienotība" EP ir daļa no Eiropas Tautas partijas, kas šobrīd ES ir vadošais labēji centriskais politiskais spēks.

"Mūsu rindās ir daudz spēcīgu valstu pārstāvju. Tāpēc mums ir priekšrocība - varam mēģināt pārliecināt par savu priekšlikumu kolēģus ETP grupā, kuri pēdējo piecu gadu laikā ir pārtapuši arī par draugiem, ar kuriem kopā var aiziet pusdienās, aprunāties, kā iet viņu bērniem. Pārliecinot viņus, mums jau ir liels skaits atbalstītāju EP. Ja deputāts strādā mazākā grupā, kas ir mazāk ietekmīga, viņš, piemēram, var pārliecināt visus EP komunistus, bet tik un tā dienas beigās būs pārliecinājis tikai kādus 20 deputātus no 766. Mēs esam labējie centristi, kam EP ir reāla ietekme un vara," norādīja Kariņš.

Ja tu pazīsti un tevi pazīst, bet vēl labāk - ja tevi respektē, tad ir izredzes kaut ko ietekmēt. Taču, ja tevi nepazīst vai tevi nerespektē, tad nav gandrīz nekādu izredžu, lai cik labi vai taisnīgi būtu tavi argumenti. Mēs esam iestrādājušies EP, esam iekšā ne tikai Latvijas, bet visas Eiropas politikā. Mums būtu muļķīgi palaist garām iespēju šo ietekmi ne tikai noturēt, bet, strādājot ilgāk, ietekmi tikai palielināt.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais