Saeima par algu samazināšanu pat nedebatē

Par savu algu un kompensāciju saglabāšanu pašreizējā līmenī Saeimas deputāti vakar nobalsoja bez jelkādām debatēm, turklāt uzreiz visos lasījumos vienā dienā. Tātad arī nekādu diskusiju komisijās par to vairs nebūs. Daži deputāti gan solās šo jautājumu pārskatīt pavasarī, un tad arī varētu tapt nopietnāki grozījumi Saeimas kārtības rullī, kur šis jautājums ir atrunāts.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) sacīja, ka šoreiz lēmums pieņemts bez debatēm, jo frakcijas par to bijušas vienisprātis. Turklāt lēmumu vajadzēja pieņemt jau līdz šā gada beigām, lai nesanāktu tā, ka nākamgad algas jāpalielina.

Uz žurnālistu jautājumiem par to, vai krīzes apstākļos tomēr nevajadzēja šo jautājumu izvērtēt rūpīgāk un tomēr padomāt par algu un kompensāciju samazināšanu, deputāti pārsvarā atbildēja izvairīgi, norādot, ka tiek mudināti uz populistisku rīcību. Esot svarīgi, lai deputāti būtu motivēti strādāt un varētu pildīt savus pienākumus arī tad, ja nedzīvo Rīgā. Deputāts Visvaldis Lācis teica, ka algu samazināšanas gadījumā nākamajā Saeimā nebūs kas strādā, ja nu vienīgi bezdarbnieki vai līdz šim sevi nerealizējuši cilvēki. Bet, piemēram, Sarmīte Ķikuste (JL), kura pati ir no Daugavpils, sacīja – ja gribot, lai deputāti būtu tikai no Rīgas un tās tuvuma, kompensācijas par dzīvokli un transportu, protams, varot nemaksāt. Taču šobrīd nevarot pārmest, ka tās tiek izmantotas negodprātīgi. Viņa pati, piemēram, Rīgā esot pārvākusies no divistabu dzīvokļa uz vienistabas, tādējādi samazinot maksājumu līdz 325 latiem. Deputāte gan piekrita, ka varētu izvērtēt, vai nepieciešams deputātiem maksāt 135 latus tā saucamās reprezentācijas naudas.

Jāatgādina, ka deputāta alga šobrīd ir 986 lati pirms nodokļu nomaksas, kurai papildus tiek maksātas piemaksas par darbu komisijās un Saeimā ieņemamajiem amatiem, vidēji tādējādi nopelnot 1400 latu. Deputātiem tiek maksātas arī kompensācijas, piemēram, par sakaru izdevumiem 54 lati, reprezentācijas izdevumiem 135 lati, transporta kompensācija līdz 179 latiem un dzīvokļa īres kompensācija tiem deputātiem, kas nedzīvo Rīgā – līdz 388 latiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.